MI GRADIMO PRUGU, PRUGA GRADI NAS: Počelo obilježavanje dana AVNOJ-a u Jajcu

Večerašnjim otvaranjem izložbe "Mi gradimo prugu, pruga gradi nas" počelo je obilježavanje 76. dana II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu. Bila je to prilika za sve jugonostalgičare da se uz uvodni pozdrav "Smrt fašizmu, sloboda narodu" sjete starih vremena.

Sara Velaga / 29. Novembar 2019

foto: BUKA

Pitanje napretka čovječanstva/društva jedno je od najstarijih čovjekovih nedoumica: javilo se vjerovatno onda kada je čovjek organizovao vrijeme kao prošlost, sadašnjost i budućnost. Šta nam prošlost govori o (r)evoluciji? 

Može li nam historija objasniti stanje svijesti današnjice? Kako nam umjetnost pomaže u rješavanju historijskih nedoumica? Izložba “Mi gradimo prugu, pruga gradi nas” vam neće dati odgovore na ova pitanja. Naprotiv, ona će vam pomoći da se pitanja umnože.

foto: BUKA

Višemjesečno istraživanje studenata Odsjeka za grafiku pri Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu podrazumijevalo je i kustoski i umjetnički angažman: analizu tema, opservaciju likovnih tehnika, selekciju pojedinačnih radova, integrisanje radova u jedinstven tematsko-ekspozicioni okvir – i u konačnici, produkciju vlastitih umjetničkih radova.

Studenti Ensar Hadžić, Marina Krsmanović, Faris Ramadanović i Stefan Savić su imali priliku da se upoznaju s tehnikama i temama o kojima govore likovna djela iz muzejske zbirke i da im djela najvećih bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih umjetnika nastala u Drugom svjetskom ratu i socijalizmu posluže kao inspiracija za stvaranje vlastitih radova.

foto: BUKA (autori izložbe, kustosica Historijskog i zaposlenici Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu)

 

Povezujući muzejske priče koje govore o ratu, industrijalizaciji i svakodnevnom životu sa sadašnjim društvenim fenomenima i problemima, autori ove postavke prave most između onog što je ušlo u historiju i onoga što će jednom postati historija.

Ovim postupkom, kojim se briše jaz između socijalizma, kao historijske faze, i sadašnjosti, mladi umjetnici i kustosi pomažu da muzej dobije etiketu koju stalno treba imati : ŽIVI MUZEJ/THE LIVING MUSEUM!

foto: BUKA (Ensar Hadžić i Stefan Savić)

 

Izložba je otvorena večeras u galeriji Muzeja II zajedanja AVNOJ-a u Jajcu, s počekom u 18 sati.

Studenti su bili i umjetnici i kustosi, te su imali priliku da radove iz zbirke razvrstavaju u nekoliko tema, te radove iz muzejske zibrke koju su stvarala najveća imena iz Jugoslavije, uzmu kao inspiraciju za svoje interpretacije. 

Sam naziv izložbe, prema riječima kustosice Historijskog muzeja u Sarajevu, Elme Hodžić, podsjeća da svi učestvujemo u izgradnji našeg društva. Svi gradimo pruge, svi gradimo muzeje. A isto tako muzeji i pruge, grade nas.

foto: BUKA

Jedan od autora, Stefan Savić naglasio je kako je čast biti u Jajcu upravo u ovim danima AVNOJ-a, te predstaviti ovu vrstu saradnje sa Historijskim muzejom u Sarajevu, uprkos svim poteškoćama sa kojima se muzeji danas susreću. 

"Nadam se da smo kolege i ja uspjeli da iskoristimo istorijsku građu i da je stavimo u jukstapoziciju sa sadašnjim društvom, ali i problemima sa kojima se BiH suočava. Moj rad se referira na izgradnju puta u BiH, koliko je naša zemlja danas zbog političkih problema podijeljena i kako postoji problem povezivanja mladih i kretanja unutar te države", naglasio je Savić.

Ensar Hadžić, također jedan od autora, naglasio je kako njegov rad tematizuje rat. 

"Zemlji u tranziciji kao što je BiH nedostaje ljudskosti. Nedostaje nam primjera unutar države, neko na koga ćemo se ugledati. A da pritom dolazi iz vrha. Zato i dalje posežemo za tim junakom, Drugog svjetskog rata, što se tiče Jugoslavije, za drugom Titom. Zato sam odlučio napraviti spomen grafiku na njega i junake partizane Drugog svjetskog rata."

foto: BUKA

Hadžić je naglasio da je na kraju post scriptum koji tematizuje ono što ostaje nakon rata u društvu. Dodao je kako ovi radovi omogućavaju da vidimo kako su ljudi slični nama mogli učiniti nešto veliko  za svoju državu. Nisu tražili novac, već su, kako navodi, htjeli da njihova država ponovo zaživi. U samom zaključku Hadžić je naglasio da iskreno vjeruje da svako od nas ko daje maksimum svakodnevno od sebe u svemu što čini može učiniti tu razliku, jer te razlike počinju od jedne ideje.

A upravo ideja zajedništva, mogla se osjetiti večeras, u prostorijama galerije Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a, na sam dan bivše nam republike Jugoslavije.

foto: BUKA

Sutra se program obilježavanja nastavlja promocijom knjige, polaganjem cvijeća borcima i oslobodiocima grada, kao i svečanom akademijom. Dok će u 14 časova Josip Pejaković izvesti monodramu "Država".

Uz pozdrav "Smrt fašizmu, sloboda narodu" otvorena je večerašnja izložba, ali i uvod u samo obilježavanje dana AVNOJ-a u Jajcu.

Izložba " Mi gradimo prugu, pruga gradi nas" se realizuje u okviru projekta The Living Museum, a partneri na projektu su Historijski muzej BiH, Univerzitet umjetnosti i King’s College iz Londona. Kroz projekt je napravljena platforma za inovativna istraživanja i interveniranja u Zbirku umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH, koja je zbog ovog projekta prebačena u centralni izložbeni prostor.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.