Migranti u Vučjaku odbijaju vodu i hranu: Protest zbog nehumanih uslova u kojima borave

U kampu Vučjak kod Bihaća od jutros vlada dramatična situacija, jer migranti odbijaju vodu i hranu u znak protesta zbog nehumanih uslova u kojima borave.

BUKA portal / 03. Decembar 2019

Foto: N1

 

Snijeg je dodatno otežao situaciju migranatima, koji se već sedmicama smrzavaju.

Sneg, temperatura u minusu i blato, tim reijčima Klix.ba opisuje stanje u Vučjaku gdje boravi skoro 600 migranata.

Pod težinom snijega srušilo se i nekoliko šatora u kojima su boravili migranti, pa su tako neki ostali i bez krova nad glavom.

Kada je jutros stigla hrana u kamp, brzo je i vraćena jer su se migranti odlučili za svojevrsan štrajk glađu dok im ne budu obezbjeđeni bolji uslovi.

Kamp je posjetila i komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope Dunja Mijatović koja je poručila da se Vučjak mora zatvoriti još danas, jer su uslovi katastrofalni.

Migranti poručuju da se sve teže nose sa hladnoćom i užasnim životnim uslovima i da su zabrinuti kako će preživjeti zimu, ukoliko se veoma brzo ne obezbijedi adekvatan životni prostor, posebno za mnogobrojne žene i djecu.

U kampu Vučjak prisutna i Jedinica za specijalnu podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona, ali za sada nisu zabilježeni incidenti.

Arija Šams iz Avganistana, koji boravi u kampu Vučjak kod Bihaća, izjavio je za N1 da su uslovi u kampu jako loši jer pada snijeg, mada, kako kaže, situacija nije bolja ni kada je ljeto.

"Putujem prema Evropi već pet godina. Uslovi ovdje su jako loši jer pada snijeg. Ovdje je loše i ljeti jer nema gdje da se spava i sve je loše. Jako su loši uslovi. Potrebna nam je pomoć iz evropskih zemalja. Ljudi u Avganistanu su siromašni i zbog toga idemo ka evropskim državama", kazao je on.

Šams tvrdi da su njihove porodice okružene ratom i borbama i da zbog toga bježe ka Evropi.

Otkako je pao snijeg u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Bihaću, šatori u kojima su smješteni migranti u Vučjaku urušili su se pod težinom snega, a migranti su prvi ovosezonski snijeg dočekali u papučama.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je u subotu da bi za dvadesetak dana trebalo da budu stvoreni uslovi za prihvat prvih migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva. On je tada izjavio da je cilj zatvoriti "divlji kamp Vučjak".

 

Komesarka Savjeta Evrope, Dunja Mijatović, posjetila je danas migrantski kamp Vučjak, kod Bihaća, i poručila da taj centar mora biti zatvoren već danas, javila je sarajevska N1 tv.

Planirano je da Mijatović posjeti i prihvatne centre "Bira" i "Sedra" u Bihaću i Cazinu, kao i prihvatni centar "Ušivak" u Sarajevskom kantonu.

Preliminarna zapažanja o toj posjeti u čijem će fokusu biti ljudska prava izbjeglica i migranata, uključujući i tražioce azila, Mijatović će iznijeti na pres-konferenciji 6. decembra u Sarajevu

Agencije

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.