Mik Džeger ispalio Dejvida Kamerona u Davosu

<p><strong>Rolingstonsi nisu usamljeni u protestu: ovih dana slavne ličnosti ne žele ni mrtve biti viđene u Davosu. </strong></p>

The Guardian / 28. Januar 2012

 

 

 

 

Vjerovatno to već i sami znate, ali svako jutro ljubitelj roka - britanski premijer Dejvid Kameron zalizuje svoju kosu na stranu i namješta kravatu, gledajući svoj odraz u ogledalu dok šizi i pjeva: "I've got the moves like Jagger, I've got the moves like Jagger, I've got the mo-oo-oo-oo-oo-oo-oo-ooves like Jagger."

Zamislite sada njegovo razočarenje kad ga je za Svjetski ekonomski forum odbio niko drugo do Sir Mik, kojem se izgleda nije svidjelo da ga koriste kao “politički fudbal”.

Pretpostavljam da je Rolingston mislio na "političkog pijuna", ali priča je sljedeća. Brzo postaje univerzalno prihvaćeno da Kameron i njegov kancelar Džordž Ozborn znaju bolje od apsolutno svih drugih kako podstaći razvoj britanske ekonomije – i s tim ciljem neko je među desetorkom odlučio da ohrabri investiciju u VB tako što će organizovati čajanku sa zvijezdama u Davosu. Kao što sam rekla, oni najbolje znaju.

Gostujuće zvijezde na ovom događaju bili bi Džeger i model Lili Koul, a domaćin bi bio Boris Džonson. Da, priznajte: kombinacija starog rokera, posvuduše, i MC-ja BoJo nije tako obećavala od kada je Britanija ispunila osam minuta završne ceremonije Olimpijskih igara u Pekingu soliranjem Džimija Pejdža na gitari.

Nažalost, hvalisanje Torijevca da je osigurao Mika kao gosta razbjesnilo je pjevača toliko da je odlučio da se povuče.

"Tokom karijere uvijek sam izbjegavao partijsku politiku i došao sam u Davos kao gost, jer sam mislio da će to biti stimulativno," glasila je njegova izjava po tom pitanju. Oduvijek sam bio zainteresovan za ekonomiju i događaje u svijetu. Sada se osjećam iskorišten kao politički fudbal i bilo je dosta komentara o mom političkom opredjeljenju, koji su netačni. Mislim da je najbolje da odbijem poziv na ključni događaj i da se ne pojavim na njemu."

Eh! “Izgubljeni u šoubizu”  nije mogao da pretpostavi koliko će još djece ostati u siromaštvu zato što atraktivni stimulans u vidu Džegera nije uspio. Ali naslovi u novinama kao što je Saučešće za Davos, ilustruju koliko su stvari postale očajne.

Drugdje na planini, u  međuvremenu, zanimljivo je što se dogodilo sa brojem zvijezda na Svjetskom ekonomskom forumu. Selebritiji koji inače ne kopčaju najbrže, konačno su shvatili da vrzmanje po Davosu neće učiniti da izgledaju veliki ili pametni.

Zapravo, u očima ljudi koji kupuju njihove CD-ove ili gledaju njihove filmove, zvijezde koje ispijaju koktela u Klostersu sa gomilom impotentnih političara i istrošenih gospodara svemira, izgledaju kao idioti. Uzmite najupadljivije odsustvo. Gdje je Anđelina Džoli, koja je nekoliko godina za redom u prošloj deceniji držala govore, i koja je otkrila da je dizajnirala tetovažu za leđa Breda Pita jedne noći u Davosu kada nisu imali šta drugo da rade? Gdje je Šeron Stoun, koja je vodila sjednicu jedne godine na kojoj se skupljala donatorska pomoć za mreže protiv komaraca malaričara u Tanzaniji? Gdje su bivši gosti kao što su Lajnel Riči i Majkl Daglas? Još važnije, gdje je Bono, koji izgleda propušta svoj prvi Davos nakon dugo godina? Zvijezde su odlučile da je planinski vazduh ove godine nezdrav za njihov brend.

Ali ima još nekoliko dana, i moja žarka želja je da se neko – hajde, Kluni! – pojavi iz igla OkupirajmoDavos i objavi da je industrija zabave zvanično prešla na drugu stranu.

 

 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.