Miladin Berić: Političari su debelokožci do kojih kritika ne dopire

U Vjećnici Banskog dvora, na dan nekadašnjeg velikog praznika naših naroda i narodnosti 29. novembra, održana je promocija knjige Miladina Berića "Samouspravljanje".

Ernest Bučinski / 30. Novembar 2018

To je devetnaesta po redu njegova knjiga, a četvrta samostalna knjiga aforizama. Berić je vodeći pisac satire s ovih prostora, objavljuje u poznatim pisanim i elektronskim časopisaima regiona. Njegova djela su prisutna i u mnogim antologijama. Svoje lirske pjesme objavljuje pod pseudonimom M.B. Romanov.

"Promocija je namjerno održana 29. novembra na Dan republike, jer i njen naziv Samouspravljanje koketira sa nekadašnjim društvenim uređenjem, te na neki način podsjeća kako je nekad bilo, a kako je sad. Aforizmi koje sam pisao u jednom dijelu te knjige komparacija su društva onog ranije i ovog danas. Nažalost kroz pisanje aforizama došao sam do zaključka da je ono društvo bilo bolje, a ako ne bolje onda mnogo humanije", objasnio je Berić u razgovoru za BUKU.

On je dodao da su aforizmi iz njegove najnovije knjige kritički osvrt na trenutnu situaciju, poređenje s ranijim vremenima i sa nekim drugim društvima.

"Mislim da su moji novi aforizmi mnogo zreliji nego oni od ranije. To je moje subjektivno mišljenje, a da li će to publika i čitaoci osjetiti to je, ipak, neko drugo pitanje", rekao je aforističar.

U posljednje vrijeme Berić je kao pisac jako angažovan.

"Svi mi na neki način gradimo nekakve spisateljske karijere i tokom vremena je normalno da postaneš i priznat i poznat. Tako da me zovu na gostovanja po književmim večerima i festivalima u gradovima širom regiona i to prvenstveno kao aforističara. Međutim, koliko god bio uspješan kao pisac i aforističar, evo večeras će se desiti da na promociji neće biti ni jedna TV kamera. Ali to i nije važno. Ja se osjećam dobro kada me ljudi prepoznaju na ulici i imaju zaista lijepe komentare na moj rad", kaže aforističar.

Jedna od boljki aforističara i autora uopšte, jeste ta da se sve svelo na internet.

"Malo je mjesta gdje se naš rad može prezentovati. Sve se svelo na društvene mreže, jer pisani mediji slabo objavljuju naše radove", tvrdi Berić.

On dodaje da je u najnovijim aforizmima "ubadao" u političare i funkcionere veoma duboko, te da je vremenom postao sve žešći i žešći kritičar vremena u kojem živimo.

"Nažalost, koliko god mi pisali i ubadali one s vrha vlasti to do njih nikada neće doprijeti zato što su oni debelokožci koji ništa niti čitaju niti ikoga slušaju. Oni su odavno od bilo kakve literature digli ruke, a pošto u mojim tekstovima ima i filozofije njima bi pri tumačenju aforizama sigurno trebao i prevodilac. Oni i kada se prepoznaju između redova vjeruju da to ipak nije upućeno njima lično nego nekim drugima", objasnio je aforističar. On je dodao da mu je želja da njegov aforizam bude univerzalan.

"Trudim se u toku pisanja da u tekstu ne bude imanovan čovjek, kao pojedinac, već ako se govori o političarima da to bude kritika onih koji su odgovorni za našu propast jer ne rade dobro svoj posao. Ne zbog toga što želim da zaštitim sebe, već zbog toga što ja nisam istraživački novinar nego pisac aforizama i htio bih da on bude primjenjiv i u nekim drugim prostorima i državama", kaže Berić.

On je mišljenja da pisci treba da podržavaju i poštuju jedni druge i da tu ne treba da bude sujete, ko je bolji a ko lošiji pisac.

"Kada ja ili neko treći napišemo dobar aforizam onda se uzajamno trudimo da i jedni i drugi napišem sljedeći aforizam koji će biti još bolji. Ako nema konkurencije onda nema ni napredovanja", tvrdi Berić.

Prema njegovim riječima u Banja Luci i okolini se u posljednje vrijeme jako malo pojavilo mladih aforističkih imena.

"U Srbiji ima nekih novih aforističara, u Sarajevu ima jedna mlada aforističarka koja divno piše. Mene je zaista iznenadilo da jedna tako mlada djevojka može da piše tako oštro. Lijepo je to čuti. Ovdje kod nas postoje dva, tri aforističara koja su napunila već tridesetak godina, pa i više, i nisu tako mladi. Tu je problem što mlade ljude nemaš čime da privoliš na pisanje jer nemaju gdje da objavljuju radove. Kao medij ostale su im samo društvene mreže", kazao je Berić na kraju razgovora.
 

Berićevi aforizmi

Sa političarima sam na neriješeno. Niti ja njima izlazim na izbore niti oni meni dolaze na književne večeri.

Večeras će me na promociji pratiti tri kamere. Nažalost nijedna sa televizije, već sve tri iz MUP-a.

Cilj svake revolucije je da se skine nečija glave sem seksualne kojoj je cilj da se skinu nečije gaće!

Djeca naših političara su rođena u zemlji Dembeliji, a glasača u Tunguziji.

Nije problem što radim ko lud već što me i plaćaju ko ludog.

Krajnje vrijeme je da luđačku košulju zaštitimo kao našu tradicionalnu narodnu nošnju.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.