Milan Radović za BUKU: Referendum o vraćanju nadležnosti?! Ne želim da razmišljam o ratu, ali o ekonomskim posljedicama i zatvaranju RS

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Milan Radović (SDS) bio je gost BUKA podkasta i tom prilikom je rekao: "Ne želim da razmišljam o ratu, ali o ekonomskim posljedicama i zatvaranju RS itekako treba razmišljati"

Milovan Matić / 16. Decembar 2021

Govoreći o vraćanju nadležnosti i zakonima koje je donio visoki predstavnik Radović kaže da su u opoziciji apsolutno za to da se ovi zakoni ne prihvate, posebno Inckov zakon.

Kako kaže, iako je on za vraćanje nadležnosti, ne može se izlaziti jednostrano iz onih dogovora koji su usvojeni glasovima svih strana u institucijama BiH.

On kaže da je teško reći šta će se dešavati ako Dodik i vlast u RS krenu u provođenje zaključaka usvojenih u Narodnoj skupštini, ali da bi vlast koja je započela sve ovo trebala da ima moguće scenarije.

"Mi smo tražili da se kaže ko od članica koje su garantovale Dejton stoje iza toga i da li imamo podršku za to. Da odgovore, šta je važnije, ono što piše u ustavu ili što je donio Parlament. Ne želim da razmišljam o ratu, ali o ekonomskim posljedicama i zatvaranju RS itekako treba razmišljati. Da ne možemo da putujemo, da dovezemo određenu robu, da nemamo dovoljno lijekova. Glavne sankcije se odnose na uvoz, a 70 odsto robe široke potrošnje, lijekova i medicinskog materijala mi uvozimo", rekao je naš sagovornik. 

On kaže da ne želi da prepada narod, ali moramo razmišljati o mogućim konsekvencama, jer postoje ozbiljni zahtjevi iz EU za sankcije cijeloj RS.

On pita i da li vlast ima konsenzus za ovo što radi. 

"Da li je narod birao vlast za ove poteze? Ja mislim da nije. Da li treba raspisati referendum po tom pitanju? Šta građani misle o tom? Ja neću da predlažem vlasti, ali mi nismo čuli šta misle građani. Da li smo mi voljni da trpimo da bismo ovo uradili", rekao je Radović između ostalog.

On kaže da nema mjesta u Evropi gdje se u RS ne govori kao o slučaju i da se tu vidi da nemamo podršku za ovo što se radi. A, kako navodi, da bi se nešto uradilo na ovaj način mora postojati velika podrška u međunarodnim strukturama. 

Radović smatra da se vlast izgubila u svojoj političkoj igri i stalnoj improvizaciji.

"To je sve igra. Improvizacija sa referendumom o Danu RS, improvizacija sa mirnim razdruživanjem, improvizacija i zamajavanje sa otcjepljenjem, sada improvizacija sa nadležnostima", rekao je radović i dodao da je ovakvoj politici Dodika dodatni vjetar u leđa dala politika SDA i Bakira Izetbegovića. 


Cijeli intervju pogledajte i posušajte  u nastavku. 

 

 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.