Mile Kekin: Bonton mobilnog telefona

Možda bi trebalo uvesti neki službeni bonton koji bi regulirao korištenje mobitela u društvu. Ako postoji, nisam ga pročitao, ali evo moje nepotpune verzije:

Mile Kekin / 30. Juni 2018

 Njezine ruke stalno klize u torbicu. Vadi oba mobitela. Kratki pogled na ekrane. Ništa. Pokušavam ne obraćati pažnju. Ali ne ide. ‘Očekuješ neki poziv? Neka nova švalerčina za koju bih trebao znati?’ podjebavam prijateljski. ‘Ma ne ne, samo tako. Ništa važno’, vraća ih u torbicu

Zašto ih uopće sprema u torbicu ako će za par minuta opet baciti pogled? Neka ih stavi na stol.

U svim životnim fazama uvijek smo se mogli barem napričati. A onda se  pojavila mobilna telefonija i razgovori su nam postali nalik filmovima na privatnim televizijama – isprekidani do granice podnošljivosti.

 

Možda bi trebalo uvesti neki službeni bonton koji bi regulirao korištenje mobitela u društvu. Ako postoji, nisam ga pročitao, ali evo moje nepotpune verzije:

 

1.    Nije pristojno pisati poruku u društvu osim kratkih kao što su : OK, u redu, javmseposlj, štima, ne, da i slično.

 

2.    Nije lijepo javiti se i pričati duže od 30 sekundi ako sugovorniku nisu na raspolaganju dnevne novine, križaljke, sažetak Lige prvaka, grickalice ili drugi ljudi spremni da mu skrate vrijeme.

 

3.    Nepristojno je vrištati u mobitel histerično, oduševljeno, bijesno, naročito ako ste u tramvaju, busu ili u društvu koje upravo pokušava razgovarati.

 

4.    Nije dolično hvaliti se preformansama svog touchscreen high tech uređaja, ovdje posebno mislim na I-phonere, zaboli me što njihov stroj posjeduje aplikaciju za svaku životnu situaciju, što je Apple zakon, a Steve Jobs bog.

 

5.    Apsolutno je zabranjeno imati uključen mobilni uređaj dok vam partner pokušava otkopčati grudnjak, a kamoli se javiti.

 

6.    Moralno je upitno, da ne kažem sadistički, ako vam je rington jedna te ista pjesma već godinama. Na taj način mučite svoje bližnje polako i natenane.

 

7.    Nije po bontonu slati poruke: ‘Nazovi me, nemam kuna na mobitelu’, ukoliko vlasnik ima preko dvadeset godina i mentalno i fizički je zdrav. Još je pokvarenije kratko pozvoniti i odmah prekinuti.

 

8.    Sladunjavo je i apsolutno besmisleno slati forvardirane čestitke, a osobito ako su rimovane i uključuju malog Isuseka, svjetlost, zimu i početak: ‘Neka vam…’ Još neukusnije su one napisane u parovima ili većim formacijama: ‘Marko i Tatjana žele vam…’ Ili: ‘Marko, Tatjana i mali Filip žele vam…’

 

9.    Nije lijepo, ni pristojno, a kamoli po bontonu zvati neprekidno, bjesomučno, luđački, opsesivno kompulzivno svakih pet minuta. Pošalji jebenu poruku, napiši: „Samo da ti javim da ti je umro tata i izgorjela kuća“, pa ću ti se javit ako mogu. Nemoj me zvati k'o pomahnitao, nemoj me skidati s  WC školjke, majku ti psihopatsku! Postoji popis propuštenih poziva! Znat ću da si zvao.

 

10.    Ako si žensko i patiš od tika neprestanog provjeravanja, a usto posjeduješ čak dva mobitela, onda ih lijepo oba stavi na stol ili objesi oko vrata kao finu ogrlicu, samo prestani kopati po toj torbici.


Buka preporuka

Kolumne

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.