Ministrica: “Nije tačno da otpuštaju radnike, 59 ih je smatralo da im je bolje kod kuće”. Sindikat: “Postoje spiskovi za otkaz”

Srebrenka Golić: "Nije tačno da otpuštaju radnike, 59 je na dobrovoljnom čekanju. Sami su to tražili, jer smatrali su da im je bolje biti kod kuće i primati 70 odsto plate, ostali radnici su angažovani".

Tatjana Čalić / 02. Novembar 2019

Na osnovu izjava koje su nakon sastanka dali predstavnici ruske kompanije "Zarubežnjeft" i resorni ministri Petar Đokić i Srebrenka Golić, dalo bi se zaključiti da sjajna budućnost čeka, kako preduzeća u ruskom vlasništvu, tako i radnike zaposlene u njima. Planira se širenje proizvodnje, remont svih postrojenja, čak i gradnja novih, a za radnike posla ima puno, povećaće se i fond za dodatnu stimulaciju radnika, kao i fond plata.

Rečeno je i da nije tačno da ima otpuštanja radnika, već da su oni dobrovoljno na čekanju. To nisu izjavili poslodavci, Rusi, već Srebrenka Golić, ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS: "Nije tačno da otpuštaju radnike, 59 je na dobrovoljnom čekanju. Sami su to tražili, jer smatrali su da im je bolje biti kod kuće i primati 70 odsto plate, ostali radnici su angažovani".

Komentar smo zatražili od Zlatka Tanasić, predsjednika Sindikata Rafinerije ulja Modriča, koji već mjesecima upozorava na otpuštanja radnika, kako u Modriči, tako i Brodu:  „To ne mogu zaista komentarisati. Znam da postoje spiskovi na kojima se nalaze imena radnika u Modriči, na kojima se nalaze radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom, sada ne mogu da tvrdim 100 posto za Rafineriju Brod, ali mislim da je ista varijanta, jer nema smisla da je drugačije.  

Inače, radnici su upućeni na čekanje od 1. juna i tada je rečeno da bi proizvodnja trebalo da krene do kraja godine. U Modriči je na čekanje upućeno oko 50, u Brodu preko 100 radnika. U međuvremenu su napravljeni spiskovi radnika koji su tehnološki višak - u Brodu 68 radnika, a u Modriči je to 22 radnika. Rečeno im je da više nisu na čekanju i da im je počeo otkazni rok. Oni kod nas u Modriči već dobijaju otkaze, dobijaju šest plata i sve ono što ide po zakonu. Za Brod ne mogu ništa reći, ali kao što sam već naveo, ne znam zašto bi bilo drugačije".

Da li su dobrovoljno na čekanju, kako kaže ministrica?

Odlukom su upućeni na čekanje, ništa nije bilo dobrovoljno. Ima jedna varijanta, ali to je nešto sasvim drugo. Naime, preko rukovodioca radnih jedinica iz sektora pozvani su radnici koji žele dobrovoljno da napuste firmu i sa njima se sklapao poseban ugovor o napuštanju firme, ali to je sasvim nešto drugo.

I koliko je bilo takvih?

Malo je takvih, nema ni par ljudi u Modriči koji su se na to odlučili.

I za narednu godinu su najavljena otpuštanja? 

Da, za 2020. godinu takođe je već najavljeno smanjivanje broja radnika u Modriči za 25, a u Rafineriji Brod za još 100 radnika. Za sada je dat nalog da se stručna radna snaga zadrži. Mada smo mi insistirali da se vodi računa o socijalnom statusu radnika jer imamo radnika koji jedini u porodici rade, imamo boraca, invalida rada, mi smo pokušavali da zadržimo i te radnike, a da se obezbijedi i stručna radna snaga.

Šta su Rusi rekli, da li ste dobili odgovor?

Da, oni se u principu slažu sa nama, ali su njihova razmišljanja više bazirana na ekonomskim pokazateljima.

Problem je nastao zbog havarije prošle godine, kada je poginuo jedan radnik?

Da, mi smo radili preradu baznih ulja u novoj Rafineriju u Modriči, a sirovinu smo dobijali iz Broda, odnosno pogona gdje je izbio požar u oktobru prošle godine. Radili smo dok smo imali zalihe sirovine, a potom ista nije nabavljena na drugim tržištima jer je skupa, a skupa je i njena doprema u Modriču i iz tog razloga je došlo do zastoja u proizvodnji i tehnološkog viška. Jedan dio radnika je prvo poslan na čekanje, poslije čega je uslijedila druga mjera da se proglase tehnološkim viškom. Mi imamo neka obećanja da će se u dogledno vrijeme pokrenuti proizvodnja i u Brodu i Modriči, problem je što onda nećemo imati kvalitetnog kadra koji će početi da radi.

Vi vjerujete u ta obećanja?

U prvoj fazi u Rafineriji u Brodu kreće gasifikacija. To treba biti završeno do polovine iduće godine, kada se može početi razgovarati o pronalaženju strateškog partnera, sanaciji postrojenja, ali to sigurno neće biti iduće godine.

A za Modriču?

Ukoliko se pronađe sirovina  za novi pogon, ona će raditi. Međutim, od toga za sada nema ništa, ali vejerovatno ima nekih drugih naznaka da bi se proširila, odnosno povećala proizvodnja u straroj rafineriji.

 

Podsjetimo, Rafinerija ulja Modriča je u 9 mjeseci ove godine prikazala neto gubitak od 2,3 miliona konvertibilnih maraka, dok su u istom periodu prošle godine imali neto dobit od oko 2,4 miliona KM. Kao jedan od razloga ovog drastičnog pada navodi se upravo prestanak rada nove linije u modričkoj rafineriji. 

U Rafineriji ulja u Modriči prosječna plata je oko 900 KM, u Rafineriji nafte u Brodu je nešto viša 920- 930 maraka.
 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.