Mirna Savić-Banjac napušta NDP: “Imam jasnu ideju iza koje stojim. Promjene na bolje, borba, a ne kapitulacija”

Na pristigle ponude iz drugih partija, čak i vladajućih kaže da je za nju pridruživanje vlasti neprihvatljivo.

Tatjana Čalić / 14. Novembar 2018

Foto: Dejan Božić


Nakon što je lider NDP-a Dragan Čavić započeo pregovore sa vladajućim SNSD-om, banjalučka odbornica Mirna Savić-Banjac je istog dana najavaila da će napustiti ovu partiju.


Do donošenja konačne odluku o svojoj daljoj političkoj karijeri u Skupštini Grada će djelovati kao nezavisna odbornica, u istom klubu sa SDS-om i PDP-om.


Na pristigle ponude iz drugih partija, čak i vladajućih kaže da je za nju pridruživanje vlasti neprihvatljivo.


 “Nastavljam djelovati opoziciono i to nije moguće u okviru bilo koje vladajuće stranke. Što se tiče opozicionih stranaka, sa onim ljudima sa kojima imam iste ideje, već odavno činimo tim i djelujemo zajedno, a kako će to formalno izgledati, zaista ne znam. Da li ćemo biti dio neke stranke, da li će se formirati neka nova opcija ili možda neka nova lista, u ovom trenutku ne znam. Radiću isto kao i do sada, a formalizovanje mog političkog djelovanja će doći u hodu. Znam šta neću i to sam jasno iskazala. Imam jasnu ideju iza koje stojim. Promjene na bolje, borba, a ne kapitulacija”, istakla je banjalučka odbornica i dodala da sve dok bude mogla djelovati kako smatra da treba, ostaće na političkoj sceni. 


Naglasila je i da je sada pred opozicijom veliki test kako uobličiti istu ideju i cilj da bi postigli najbolji mogući konkretan rezultat. To je najteži dio, nalašava, jer treba spojiti ideale, principe i djelovanje sa vrlo delikatnom političkom situacijom.


Ne krije da su iza nje teški dani i da situacija nije nimalo laka i prijatna.


O emocijama nećemo, nije im mjesto u politici, iako priznajem da ih kod mene ima i previše. Osjećam se kad da sam ostala bez krova nad glavom”, naglasila je.


Pored Savić-Banjac poznato je da će njen stranački kolega i odbornik Saša Lazić Medo, takođe napustiti stranku. Iako se u javnosti špekuliše da će NDP u Banjaluci napustiti još dosta članova, Savić-Banjac je rekla da bi išla sa ovim preuranjenim zaključcima, ali da će o ovom pitanju, mnoge stvari vrlo brzo biti puno jasnije.


Komentarišući sinoćni sastanak tokom koga predsjedništvo GO nije podržalo odluku vrha stranke o ulasku u vlast, kaže da je NDP godinama bila najoštriji i beskompromisni kritičar vlasti da je članstvo u ovoj partiji  bilo okupljeno oko ideje stvaranja boljeg društva, a isto ne bi bilo moguće sa onima koji su ovako loše stanje upravo napravili.
Mislim da oni preko noći ne mogu i ne žele da se naviknu na ideju da su odjednom dio te iste vlasti”, istakla je dodajući da ne bi da predviđa ishod glasanja Gradskog odbora koji će se održati kroz par dana.

 
Glasanje Gradskog odbora mi je važno, jer želim da se obratim članstvu, želim da ih saslušam. Želim da im se zahvalim jer su godinama bili s nama u nemogućim uslovima i kada je zaista bila hrabrost, a  i sada je, kao obični, mali čovjek misliti drugačije i priključiti se jednoj takvoj opciji. Mislim da naša borba kroz statutarne mehanizme neće imati nikakvog efekta, ali ćemo je proći do kraja, jer su godine našeg života prošle upravo u ovoj partiji”, zaključila je.


Na kraju razgovora pitali smo našu sagovornicu I kako nakon svega vratiti građanima i onako poljuljano povjerenje u  politiku i političare: “Mislim da je povjerenje u politiku i političare već odavno izgubljeno i da se većinom glasalo PROTIV, a ne ZA. Naravno, ne mislim na pojedince koji su imali iskrene glasove, ali oni su većinom bili na marginama političkog života i minorni u odlučivanju. Jedini način je vlastitim primjerom ostati dosljedan, ne stavljati lično i materijalno ispred povjerenja, a sigurna sam da će narod to znati cijeniti kod kolega koje tako postupaju. To su jako malo koraci, ali nam drugi ne preostaju. Ne smijemo gubiti nadu!


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.