Mlada pjesnikinja organizuje akciju koja će pomoći u prikupljanju sredstava za oboljele od raka

Marija Đurić je mlada pjesnikinja rodom iz Prnjavora sa stalnim boravkom u Banja Luci. Poeziju piše od svoje osnovne škole.

Ernest Bučinski / 07. Septembar 2019

 

 

Bavi se i crtanjem, studira grafički dizajn, a prošle godine je radila izložbu posvećenu četrdeset i osam godina dugom radu legendarne Yu-grupe. Završila je srednju medicinsku školu i trenutno radi u privatnoj ambulanti kao medicinski tehničar, a aktivna je i u humanitarnom radu. Ove godine će organizovati manifestaciju BRADOLOGIJA, a radi se o akciji prikupljanja novaca za muškarce oboljele od raka testisa i prostate.

U razgovoru za BUKA magazin mlada pjesnikinja i medicinarka govorila je o svojoj spisateljskoj i profesionalnoj karijeri, umjetnosti i humanitarnoj akciji koju će pokrenuti u novembru.

"Od malena imam interesovanje prema pisanju, a moja ljubav nije ništa manja ni prema crtanju, pisanju, fudbalu i karateu. Poezija je počela da me zanima  kada sam počela da čitam knjige čika Ršuma, Raše Popova, Dušana Radovića, negdje u trećem razredu osnovne škole", kazala je Marija u razgovoru s novinarom BUKA magazina.

Svoju prvu pjesmu napisala je u šestom razredu, koju je posvetila Petru Kočiću. Kako kaže, ta prva pjesma bila je pokretač stvaranja svih ostalih stihova. Zbirku poezije "Mač u kamenu" objavljena je u maju 2017., pred njenu maturu, a objavljivanje knjige pomogli su profesori iz medicinske škole Sanja Đurić i Dragan Pucar.

"U mojoj zbirci pjesama prevladava liričnost, jer ljubav je u svemu i to je vječita pjesnička inspiracija. U knjizi se nalazi i nekoliko pjesama u satiričnom, kao i ironičnom duhu", objasnila je pjesnikinja.

Za satiru Marija se zainteresovala kada je ušla u malo "zrelije" godine.

"Satira je počela da izlazi iz mog pera u trećem razredu srednje škole, kada sam pošla na praksu i sudarila sa nekim surovim momentima ovog društva. Shvatila sam da satirom mogu da ukažem na neke poremećene parametre i iskrivljene vrijednosti u sredini u kojoj živim i da ljudi reaguju pozitivno na to", kaže Marija.

Ona se u prethodnom periodu mnogo angažovala kao organizator raznih kulturnih manifestacija i na spostvenoj koži osjetila da taj posao nije nimalo lak i jednostavan.

"Imam iskustvo u radu s jednim divnom udruženjem koje u sebi nosi posebnu misiju. Naziv udruženja je " Kultura kulturi" i tu sam se unazad godinu dana bavila organizacijom raznih događaja. Zaista sam uživala, volim takvu vrstu angažovanosti, ali to nije dugo potrajalo, jer kada nešto ne ide, naprosto ne ide. Jedan čovjek može sam dosta toga da uradi, ali nakon nekog vremena postaje iscrpljen i neupotrebljiv. Ipak, još uvijek nisam odustala i trudim se da uradim neke stvari ovdje, jer volim i ovaj grad i zemlju. Prosto imam potrebu da ostavim nešto vrijedno baš tu gdje sam rođena", tvrdi pjesnikinja, ali i metaforično dodaje da ako vjetrovi nastave da krše i trgaju njena krila, ona se neće libiti da odleti na neko drugo mjesto gdje će moći da radi ono što voli i gdje će se njen rad cijeniti.

Marija je mišljenja da je žalosno što većina mladih napušta zemlju, ali da to potpuno podržava, naročito kada je riječ o njenoj struci, jer, kako kaže, medicinari su ovdje toliko degradirani da to postaje neizdržljivo, te da se po tom pitanju ništa ne poduzima .

"Tako je i na polju kulture i umjetnosti. Ne kažem da je loše i da nema događaja, sadržaja, kvalitetnih umjetnika. Bana Luka je i više nego bogata po tom pitanju, ali izostaje podrška. Niko se valjano ne bavi tim, a znamo da je kultura temelj i da ako taj temelj nije dobar kući prijeti urušavanje. Nekako je većini lakše ostati učahuren u kući i gledati tamo neke polupismene ljude zatvorene u četiri zida sa namjerom da narod otupi i prepusti se toj nekom mrtvilu, letargiji, nego otići u pozorište, koncert ili na književno veče, i ako ništa obogatiti svoj vokabular", kazala je sagovornica.

Kao što smo kazali u uvodnom dijelu teksta Marija se bavi i humanitarnim radom, a ima i više interesovanja, te je svoje talente i kreativnost spojila u korisno. U novembru ove godine ona će organizovati projekat BRADOLOGIJA.

"Ovim projektom ću spojiti svoj hobi i struku. Naime, radiću crteže poznatih kao i svih bradonja koji se prijave, a cilj priče jeste da se od prodaje radova donira novac trenutno najugroženijm muškarcima koji boluju od raka testisa i prostate", objasnila je Marija.

Događaj je planiran za 23. novembar  u banjalučkom Mek Tir pabu, gdje nas pored izložbe očekuju i stand-up nastupi poznatih komičara iz regiona, te licitacija, izbor najbrade i rok svirka.

 

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.