Mljekarima se pridružili povrtari i peradari

Predstavnicima udruženja mljekara iz Republike Srpske i Federacije BiH i Udruženja svinjara iz Srpske, koji deveti dan blokiraju carinske terminale za uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda, danas su se priključili i predstavnici udruženja tovljača pilića i povrtara Republike Srpske, te peradara Federacije BiH.

Agencije / 20. Novembar 2014

Na sastanku predstavnika ovih udruženja usaglašeni su i dopunjeni raniji zahtjevi nadležnim intitucijama u BiH, a uvrštena su tri nova zahtjeva - da prikupljeni novac od prelevmana na uvoz mora biti usmjeren u podsticaje domaćim proizvođačima, da se izvrši puna kontrola cijena uvezenog mlijeka, mesa i povrća i da se uvedu sezonski prelevmani za uvoz povrća.

Predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Branko Mastalo rekao je da su povrtari na sjednici Upravnog odbora Udruženja donijeli odluku da se i aktivno uključe u blokadu carinskih terminala.

"Povrtari već nekoliko godina traže donošenje zaštitnih mjera za uvoz povrća u BiH i uvođenje sezonskih prelevmana u periodu kada imaju višak proizvoda", istako je Mastalo.

Predsjednik Udruženja peradara Federacije BiH Mesud Pinjo rekao je da BiH godišnje uveze poljoprivredne proizvode vrijedne oko 3.800.000.000 KM, a da tu količinu mogu proizvesti domaći poljoprivrednici.

"Nismo imali institucije koje bi zaštitile domaću poljoprivrednu proizvodnju, a dodatno su je uništavale velike strane prerađivačke kompanije u BiH koje uvoze jeftino i nekvalitetno meso po nižim cijenama", naveo je Pinjo.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović ponovio je danas na carinskom terminalu u Gradišci da voćari podržavaju, ali da neće aktivno učestvovati u protestima, dok ih ne budu inicirali Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske i Udruženje poljoprivrednih proizvođača BiH.

Poljoprivrednici koji protestuju uputili su Savjetu ministara BiH, vladama Republike Srpske i Federacije BiH, Kancelariji za veterinarstvo i Upravi za indirektno oporezivanje BiH, hitne zahtjeve za zatvaranje graničnih prelaza za uvoz poljoprivrednih proizvoda Izačić, Orašje i Gorica, uvođenje plavog dizela, uvođenje zaštitne cijene pri carinjenju mlijeka, mesa i povrća i prerađevina od ovih proizvoda uvezenih iz EU, te da se omogući transport preko zemalja EU za izvoz ovih prizvoda iz BiH u Rusiju i Tursku.

Zahtijevaju i produženje ročnosti vraćanja kredita za poljoprivredu, ukidanje uvoznih kvota na poljoprivredne proizvode za živu stoku dok se ne izjednače uslovi domaćih i evropskih prizvođača, te da nadležne institucije provjere uvoz mesa po odobrenim kvotama, kao i ujednačavanje cijena veterinarskog pregleda pri uvozu i izvozu poljoprivrednih proizvoda.

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.