Mogu li građani dobiti umanjene račune za struju? Direktor Elektroprivrede: Razmatramo mjere pomoći

Elektroprivreda Republike Srpske razmatra mjere pomoći ugroženim građanima. Šta mogu uraditi javna preduzeća?

Milovan Matić / 24. Mart 2020

Građani koji već trpe zbog negativnih ekonomskih posljedica epidemije virua korona traže da se nađe način na koji bi im se pomoglo.


Jedan od prijedloga se odnosi i na donošenje pojedinih mjera od strane javnih preduzeća koje bi išle u smjeru odgode plaćanja ili umanjenja dugovanja prema njima od strane građanja.
Ovo se odnosi na komunalna preduzeća na nivou lokalnih zajednica, ali prije svega elektroprivreda.


Mnogi građani koji su već ostali bez posla zbog zatvaranja određenih kompanija teško da će moći još dugo da plaćaju usluge struje, grijanja i ostalih komunalnih usluga, posebno ukoliko se ovakva situacija oduži.

Kako nam je potvrđeno od strane direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luke Petrovića, ovo javno preduzeće već je razmotrilo neke od mjera koje bi mogli donijeti, ako je bi pomogle ugroženim građanima.
Za sada oni su fokusirani na one direktno pogođene ekonomskim posljedicama pojave virusa korona, a razmatraju se i mjere koje bi se odnosile na veći broj građana ako se ovakvo stanje produži.

„Trenutno analiziramo stanje i tražimo modalitete koji bi bili najbolji za saniranje štetnih posljedica virusa korona. Svakako da ćemo na neki način morati pomoći građanima. Računi i dalje i idu i troši se energija, te ja ne mogu reći sad da ćemo mi to odmah zaustaviti, ali ćemo sigurno morati donijeti neke mjere u skladu sa zakonskim mogućnostima kojima bismo izašli u susret građanima. Za sada razmatramo nekoliko varijanti, ali ne želim trenutno da izlazim sa nekim rješenjima dok ne donesemo konačne odluke. Uglavnom, biće mjera, ali moramo sve izanalizirati, jer ovo što sad imamo će se uveliko razlikovati od situacije koja nas možda čeka za 60 dana. Zbog toga mi sve uzimamo u obzir, analiziramo moguće scenarije i na osnovu toga ćemo donijeti mjere“, rekaoje Petrović za BUKU.

On je naglasio da će u saradnji sa Vladom Republike Srpske Elektroprivreda sigurno biti jedano od prvih preduzeća koje će pomoći građanima, te da očekuje uskoro set mjera koji će objediniti odluke koje donesu entiteti, gradovi i javna preduzeća.


„Ovdje će trebati set mjera. To znači republičkih, lokalnih zajednica i javnih preduzeća. Mi već radimo na prijedlozima što se tiče Elektroprivrede, a Vlada će napraviti tim. Koliko sam upoznat oni već rade na nizu izmjena zakona kako bi se moglo što prije reagovati i sanirati štete. Naglašavam, mi radimo na prijedlozima i sigurno ćemo pomoći najugroženijima, ali sad je najvažnije da zdravstvo izdrži i da radimo na prevenciji ovog virusa i da se spašavaju životi. A onda ćemo krenuti u provođenje mjera na kojima mi trenutno radimo“, rekao je Petrović za BUKU i dodao:

„Elektroprivreda će u skladu sa preporukama Vlade i svojim mogućnostima, pa ako treba i preko toga, tražeći dodatna sredstva naći načina da pogođenim građanima ovom situacijom izađemo u susret.“


U mnogim zemljama su zbog pandemije virusa korona već pokrenuli niz mjera direktne pomoći građani kako bi se ublažile ekonomske posljedice.

Ekonosmisti upozoravaju da se i u BiH mora početi pomagati građanima i da nije dovoljno samo izlaziti u susret privredi, posebno u vrijeme kad dobar dio privrednika ne može ni da posluje, a radnici ostaju bez posla.
Jedan od načina direktne pomoći je putem umanjenja računa od strane javnih preduzeća, a najveću mogućnost za tako nešto imaju elektroprivrede, jer one pored prodaje električne energije na domaćem vrše izvoz i na strano tržište.

„Teško je reći zbog finansijske situacije javnih preduzeća ko sve može da pomogne gražanima na ovakav način, ali ukoliko se razmišlja o nekim mjerama koje će direktno da olakšaju život građanima onda je umanjenje računa električne energije jedna od mogućih mjera. Koliko bi novca za to trebalo ja u ovom trenutku ne znam, ali je sigurno izvodljivo. Ne smijemo zaboraviti da je Bosna i Hercegovina jedan od rijetkih izvoznika električne energije. Prema tome, elektroprivrede bi nastavile ostvarivati prihod. Sad, koliko bi njima trebalo upumpati novca da bi one nastavile funkcionisati nesmetano mora se precizno izračunati. Ovo bi bila smao jedna od ideja, jer kad vam neko kaže da nećete plačati 80 KM struje narednih 3 do 6 mjeseci to je isto kao da vam je dao tih 80 KM, a tehnički je puno izvodljivije nego da obezbijedite sistem koji će svakome dati 80 KM“, rekao nam je ekonomista Damir Miljević.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.