Most: Nismo dali nikakav rok HDZ-u!

Most od HDZ-a očekuje da povuče prijedlog opoziva premijera i predloži novog kandidata za potpredsjednika Vlade.

Agencije / 12. Juni 2016

 Manji član hrvatske vladajuće koalicije Most demantovao je pisanje medija da je HDZ-u dao rok do utorka, 14. juna, da izabere novog prvog potpredsjednika Vlade umjesto Tomislava Karamarka ili će u suprotnom potpisati zahtjev opozicionog SDP-a za raspuštanjem Hrvatskog sabora.

“Nismo dali HDZ-u nikakav rok do utorka jer želimo dati priliku premijeru /Tihomiru Oreškovišću/ da odbrani svoju čast u Hrvatskom saboru i pred poslanicima odgovori na neistinite optužbe navedene u obrazloženju njegovog opoziva”, objavio je Most na “Fejsbuku”.

Most od HDZ-a očekuje da povuče prijedlog opoziva premijera i predloži novog kandidata za potpredsjednika Vlade.

“Ako HDZ, ipak, ostvari najavu rušenja premijera i Vlade, tada će Most kao jedinu moguću opciju odabrati nove izbore”, ističu iz Mosta.

“Slobodna Dalmacija” objavila je da će Most potpisati zahtjev SDP-a za raspuštanjem Hrvatskog sabora, ukoliko HDZ do utorka ne izabere novog potpredsjednika hrvatske Vlade, umjesto Karamarka.

Pozivajući se na izvore bliske vođstvu Mosta, “Slobodna Dalmacija” piše da se oni uopšte ne boje novih izbora.

Politička kriza u Hrvatskoj nastala je nakon što je Orešković zatražio da Vladu napuste dvojica potpredsjednika Tomislav Karamarko iz HDZ-a i Božo Petrov iz Mosta.

Karamarko je potom poručio premijeru da više nema podršku HDZ-a, koji ga je i doveo na vlast, dok je najuticajnija stranka vladajuće koalicije uputila u Sabor inicijativu za opoziv Oreškovića i za mandatara iz svojih redova predložila aktuelnog ministra finansija Zdravka Marića.

Najveća opoziciona stranka SDP počela je sa prikupljanjem potpisa za raspuštanje parlamenta kako bi bili raspisani novi izbori, za šta im je potrebna podrška 76 poslanika.

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.