MOST U SRPSKIM TOPLICAMA/ŠEHERU: U fazi projektovanja propušten prelaz za osobe za invaliditetom!

Za dobijanja trajne upotrebne dozvole investitor objekta dužan je otkloniti sve nedostatke

Foto: Grad Banjaluka

 

Kada je riječ o upotrebnoj dozvoli na novom mostu u naselju Srpske Toplice/Šeher koji na pješačkom prelazu nema pristup za osobe sa invaliditetom iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske rekli su da je ovaj objekat dobio upotrebnu dozvolu na probni rad u trajanju od jedne godine.

"Cijeneći da smo od strane nadležnih organa Grada Banjaluka, kao investitora mosta preko rijeke Vrbas u Srpskim Toplicama sa rekonstrukcijom pristupnih saobraćajnica, obavješteni da su javnosti dostavili detaljno obrazloženje o tehničkim razlozima zbog kojih most nema izgrađene prelazne rampe radi olakšanog pristupa osobama sa invaliditetom, ovom prilikom Vas obavještavamo da je jedan od razloga zbog čega je ovaj objekat dobio upotrebnu dozvolu na probni rad u trajanju od jedne godine i činjenica što su investitor, projektant i revident objekta propustili da obezbjede, još u fazi projektovanja i građenja, da ovaj objekta koji je u javnoj upotrebi bude izveden na način da omogući nesmetan pristup navedenoj kategoriji građana, kako to Zakon o uređenju prostora i građenju obavezuje", kažu za BUKU iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Dodaju da su ocijenili da nije u redu da objekat koji je izgrađen i čija je vrijednost nekoliko miliona maraka, a koji je predstavljen kao jedan od važnijih za grad Banjaluka bude van upotrebe, pa je Ministarstvo je dalo upotrebnu dozvolu na probni rad u trajanju od jedne godine, a do dobijanja trajne upotrebne dozvole investitor objekta je dužan otkloniti sve nedostatke koji su uočeni tokom tehničkog pregleda ovog objekta, te nedostatke koji se uoče tokom probnog rada, a što će biti potvrđeno dodatnim tehničkim pregledom.

 

 

Podsjetimo da je prošle sedmice novoizgrađeni most u Srpskim Toplicama/Šeheru stavljen je u funkciju. Otvaranju mosta prisustvovali su gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i predsjednik Skupštine Grada Mladen Ilić. Ukupna vrijednost investicije oko 3.8 miliona KM, od kojih je ove godine izdvojeno 300.000 KM kako bi most, prema riječima Stanivukovića, imao sve potrebne sadržaje – adekvatne pristupne saobraćajnice, rasvjetu, ogradu i slično. Novi most u raspona je 62 metra i ukupne širine 11 metara – sa dvije kolovozne trake i dvostranim trotoarima. Međutim, most nema pristup da pješački prelaz na njemu koriste osobe sa invaliditetom.

Dragan Kabić, koordinator programa Transport iz Centra za životnu sredinu kaže da je Bosna i Hercegovina, a samim tim i Banjaluka, Narnija što se tiče dobijanja upotrebnih, ali i građevinskih i ekoloških dozvola inače.

“Tako da ovaj primjer nažalost više i ne začuđuje nikoga. Ovakva praksa je ustaljena već decenijama u Banjaluci, pa su osobe sa invaliditetom, osobe sa poteškoćama u kretanju, osobe sa pomagalima pri kretanju, majke sa djecom u kolicima i slično, od dijela generalne populacije postali marginalizovana grupa. Ova greška se može veoma lako i brzo ispraviti u ovom slučaju - nivelisanjem trotoara u pješački prelaz, ali ostaju upravo ta pitanja - da li će neko početi odgovarati za greške koje su napravaljene? Da li će se uspostaviti praksa da se greške ne ponavljaju”, rekao je Kabić za BUKU.

Prema pisanju medija iz preduzeća "Kozaraputevi", koje je jedan od izvođača radova na ovom mostu, rekli su da projektom nije bila predviđena rampa za kretanje osoba s invaliditetom. Rekli su da a iz bezbjednosnih razloga rampa za lica s invaliditetom ne treba da bude izvedena na mostu. Most je, prema njivovim riječima, prvenstveno drumskog karaktera, izvan grada sa spojem na magistralni put, te ima veliki saobraćajni obim sa naglaskom na teretni saobraćaj.

Ovako izveden most ne mogu koristiti ni osobe sa invalditetom, ako ni majke koje voze djecu u kolicima.

Vezan tekst:

Banjaluka: Stanivuković i Ilić otvorili most od 3,8 miliona KM koji ne mogu koristiti osobe sa invaliditetom i majke sa djecom u kolicima

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.