Mostarski korona virus: Istine, laži i nevjere

Svemu je, kako grad priča, kumovalo kumstvo na višim razinama, koje obični smrtnici sanjaju kad trebaju u bolnicu.

Berislav Jurič / 20. Mart 2020

Službeno, u Mostaru se još traži osoba od koje je krenulo širenje virusa korona jer prvozaraženi u priopćenju za javnost tvrdi kako nije izlazio iz zemlje. No, iako je tako službeno navedeno, ipak se u gradu na Neretvi, u čije se viruse godinama bezuspješno upiralo, ne čini kao da netko traga za izvorom koji je doveo do toga da virus u zdravstveni sustav uđe "sazad".

Kako je javnost prvotno izviještena, prvozaraženi je izigrao sustav te se dogodilo ono od čega su svi strahovali, ako je itko dosad ozbiljno i strahovao – da se virus uvuče u zdravstveni sustav. Koliko je situacija ozbiljna pokazala je i panična snimka koja se proširila Mostarom što ju je načinila djelatnica u bolnici, opisavši panično put pacijenta do bolnice i njegovo šetanje po bolničkim odjelima.

Svemu je, kako grad priča i kako to kod nas obično biva, kumovalo kumstvo, prijateljstvo, druženja na nekim "višim razinama", koje obični smrtnici sanjaju kad trebaju na neki normalan pregled u bolnicu. Pacijentu se, kažu oni koji građanima govore o situaciji, treba vjerovati. Noć prije rečeno je, pak, kako ih je prevario. Tako je poslije ispalo da nije putovao nikamo i da ga je zarazio netko u Mostaru.

No, tog nultog pacijenta, koji je negdje skriven i širi zarazu, ako postoji i ako nije samo krema za mazanje očiju javnosti, odjednom nitko ne traži jer, da ga traži, očekivalo bi se panično upozorenje da netko tamo negdje skriven, u prljavom gradu, širi zarazu, a da nikome ne govori.


Tragikomedija i bračna vjernost


U mostarsku prljavu sapunicu, a tako to biva kad nedostaje ozbiljne komunikacije s građanima, uvlače se brojni balončići. Tako je, recimo, službeno ustanova dječjih vrtića zabrinutim roditeljima priopćila kako u njihovim vrtićima ne radi ljubavnica zaraženog. Radila je, kažu, nekad prije. Tako se virus upleo u mostarsku ljubav i brakove. Što bi, a nije nijedan grad u svojim pričama daleko od istine, i mogao biti glavni razlog stavljanja ljepila na usta umjesto maski na lice.

 

Šlag na tortu potom stavlja ravnatelj mostarske bolnice Ante Kvesić dosad neviđenim istupom u javnosti. Nalikujući rock 'n' roll zvijezdi, koja nakon koncerta izbacuje dojmove, Kvesić je pred novinarima razbio sve povjerenje koje je netko mogao imati u prvu utvrdu borbe protiv virusa.

 

Bez "b" iz bontona, sa sunčanim naočalama na glavi, s jezikom koji neprestano želi ići vani i prstima u ustima, iako je to jedna od glavnih mjera zaštite od virusa i jedna od prvih roditeljskih lekcija, rječnikom koji nema veze sa smirivanjem situacije, postao je predmetom ismijavanja. Izvor virusa, možda i planski, pao je u drugi plan i mostarska javnost, a ne tiče se to samo nje, ostala je u šoku i nevjerici da se prvi čovjek bolnice tako odnosi prema nečemu od čega čitav svijet strahuje.

 

Nastavak teksta čitajte ovdje


Buka preporuka

Kolumne

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.