MULTICULTUS ZA BUKU: Naša generacija je možda i posljednja koja je istinski zagrijana za rokenrol

Multicultus je jedan od najperspektivnijih mladih banjalučkih alternativnih bendova. Sviraju autorsku muziku, a ideja za osnivanje ovoga benda došla je 2015. godine kada su nastali i njihovi prvi demo snimci za pjesme A Man From Now And Then i Urbanica

Ernest Bučinski / 08. Novembar 2019

 Bend je zvanično oformljen 2016., mjesec i po dana prije devetog Demofesta kako bi nastupio u takmičarskom dijelu i od tada neprekidno radi. Članovi benda su pjevač Miloš Maričić, solo gitarista Strahinja Nikić, ritam gitarista Luka Kureš, bas svira Marko Ružić, a za bubnjevima je Aleksandar Josipović. Multicultis će u petak 8. novembra u banjalučkom City pubu publici predstaviti spot za pjesmu “Memories”, koja je bazirana na socijalnoj temi i govori o očuvanju porodice i bližnjih. Više o Multicultusu saznali smo od Miloša Maričića frontmena i vokala ovoga benda.

“Ime našeg benda je nastalo u srednjoškolskim danima. Sad se iskreno i ne sjećam od čega je tačno sastavljena izvedenica. Činilo nam se nekako zanimljivo to ime, narod oko nas je uvijek više puta pokušavao da izgovori pravilno i bilo je simpatično. Ime se malo teže pamti ali svakako je zanimljivo i svako može da ga protumači na neki svoj način. Do sada smo nastupali na mnogobrojnim festivalima širom naše zemlje i nekoliko izvan nje. Ove godine smo možda čak najviše nastupali, pa smo tako napravili i jednu mini turneju. Izdvojio bih ovogodišnji nastup benda na Nišville festivalu kao jedno ogromno i sjajno iskustvo, jer smo imali priliku da dijelimo binu sa mnogim velikim imenima kako regionalne, tako i svijetske muzičke scene”, objasnio je Miloš na početku razgovora s novinarom BUKA magazina.

 

 

Njegov bend je do sada dobio nekoliko nagrada. Prva nagrada bila je drugo mjesto na Banjalučkoj gitarijadi 2017., dok su već 2018. na istoj Gitarijadi osvojili prvo mjesto. Na festivalu u Kuršumliji osvojili su treće mjesto, a po mišljenju mladog muzičara, najzapaženiji nastup su ostvarili na Mostarskoj gitarijadi "Na putu za jug"2018., gdje su pored nagrade za najbolji bend osvojili i nagrade za najbolji vokal i najboljeg gitaristu festivala.

Multicultus je do sada objavio nekoliko pjesama koje će se uskoro naći na prvom albumu.

“Objavili smo već pomenute pjesme "A man from now and then" i "Urbanica" za koju smo objavili i spot. Zatim smo objavili "Gates of Janus", "The Devil's bane" i "Epilepsia" takođe sa pratećim spotom, a uskoro objavljujemo dva nova singla koja smo snimali ove godine u Mostarskom "Pavarotiju". Publika nas je sjajno prihvatila naše pjesme, a na svirkama smo stekli mnoga poznanstva sa kolegama iz cijelog regiona. Domaćini na festivalima su zaista bili sjajni i nastupi su bili ispraćeni gomoglasnim aplauzima. Što se tiče albuma mislim da se svakako isplati izdavati albume, ali je veći problem pronalaženje odgovarajućeg izdavača koji taj album može da predstavi široj publici”, kazao je Miloš.

Multicultus stvara pjesme na Engleskom jeziku, a Miloš ovo objašnjava činjenicom da su na njega i njegove drugare iz benda uticali isključivo strani bendovi iz tog govornog područja.

“Strahinja i ja smo odrasli na uticaju stranih bendova, zato nam je nekako od početka bilo lakše da svoje tekstove predstavimo na Engleskom jeziku. Kad se priključio Luka koji je tada studirao Engleski jezik na Filološkom dobili smo i lektora gratis. Pored toga svi u bendu dijelimo taj neki ludi san da sviramo po velikim svjetskim binama, a mislim da nas ipak cijeli svijet ovako može razumjeti. Za sada definitivno nećemo raditi na našem jeziku, bar dok ne završimo pjesme koje se trenutno rade. Ko zna, možda u nekoj budućnosti i bude nekih pjesama na maternjem jeziku”, rekao je mladi muzičar.

Na Miloševo stvaralaštvo i stvaralaštvo njegovih kolega uticali su bendovi koji pripadaju različitim muzičkim žanrovima.

“U suštini svi u bendu imamo nekako različite ukuse što se tiče uzora i onoga što privatno slušamo. Tako se u našim pjesmama mogu prepoznati razni žanrovi i razni uzori, sve u zavisnosti od toga šta se trenutno sluša. Od početka se trudimo da tražimo neki sopstveni izraz što je naravno veoma teško u moru autora. Sad ne bih izdvajao neke posebne uzore, jer zaista je mnogo toga što se vrti u našim glavama kad stvaramo. Kao što sam već pomenuo u samom procesu stvaranja izbjegavamo poređenje sa bendovima i trudimo se da što manje ličimo na druge”, istakao je Miloš.

 

Foto: Miloš Maričić

 

On je mišljenja da je njegova generacija možda i ona posljednja koja je zaista zagrijana za rokenrol, mada uvijek postoji nada da se pojave neki novi klinci koji će istinski zavoljeti ovu vrstu muzike i kulture.

“Primjećujem da se pojavljuju neke nove još mlađe generacije rokera što me čini izuzetno srećnim. Dok god ima mladih koji slušaju bilo kakvu vrstu rokenrola ima nade definitivno. Uvijek sam nekako optimističan i mislim da se ta publika opet budi. Mnogi mladi slušaju metal i rokenrol, ali je prosto došlo vrijeme da zablistaju neki drugi moderniji žanrovi poput trepa i modernog repa. Volim da slušam razne žanrove i otkrivam sjajne muzičare na svakom polju tako da se na mojim plejlistama mogu naći mnogi rep izvođači. Obično slušam stariju školu repa, nekako mi je draža, ali svakako ima sjajnih novih izvođača koje rado slušam”, rekao je naš sagovornik.

On tvrdi da u Banja Luci ima jako malo autorskih bendova što je zapravo žalosno jer bi muzička kreativnost u gradu na Vrbasu trebala biti na mnogo većem nivou.

“Naš narod voli rokenrol, ali ako je ikako moguće da znaju sve pjesme koje bend svira. To naravno ne bi bio problem da ljudi žele da posjećuju autorske svirke i posvete više pažnje preslušavanju autorskih pjesama. U Banja Luci fali puno više festivala posvećenih autorskim bendovima, a karte za nastupe bi definitivno trebale da se naplaćuju jer cijene nisu neke strašne i niko ne može reći da nema novca, jer se narod otima da kupi kartu više, na primjer za Draganu Mirković. Pored toga fali medijske pažnje usmjerene na mlade bendove, jer oni bez medija ostaju neprimjećeni i za publiku nevidljivi. Ako niko ne podrži rad mladih muzičara oni će biti prinuđeni da odustanu i odu na šljaku u Njemačku”, rekao je mladi muzičar na kraju razgovora.

 

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.