Muzejski noćni izazov za djecu u MSU RS: Dramsko vođenje kroz izložbu „Od Galerije do Muzeja“

Sedmica Međunarodnog dana muzeja u MSURS biće obilježena posebnim muzejskim noćnim izazov za djecu, koji će se održati 20. maja u 19.00 časova.

BUKA portal / 19. Maj 2021

Foto: FB

 

Muzej savremene umjetnosti u ovoj sedmici obilježava 18. maj Međunarodni dan muzeja koji je u znaku obilježavanja 130 godina od podizanja zgrade Stare austrougarske željezničke stanice u Banjoj Luci u kojoj se Muzej nalazi.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja povezano je sa manifestacijom Evropska noć muzeja koju Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske redovno obilježava u okviru godišnjeg kalendara kulturnih manifestacija Grada Banjaluke. Zbog epidemiloške situacije muzeji u cijelom svijetu ovogodišnje obilježavanje Evropske noći muzeja povezaće sa Međunarodnim danom muzeja i obilježiti nizom različitih događaja u okviru sedmice Međunarodnog dana muzeja u kojoj se nalazi 18. maj.

Sedmica Međunarodnog dana muzeja u MSURS biće obilježena posebnim muzejskim noćnim izazov za djecu, koji će se održati 20. maja u 19.00 časova. Tim povodom će biti priređeno dramsko vođenje kroz izložbu „Od Galerije do Muzeja“ dječijeg studija glume „DEA NIKA“, a u pitanju je Međunarodni muzejski noćni izazov - #MuseumAtNightChallange tokom kojeg će biti snimljena kraća videa, te ista biti prezentovana u okviru #MuseumAtNight.

O Međunarodnom danu muzeja

Međunarodni dan muzeja je prvi put proslavljen prije 40 godina, 1971. godine. Širom svijeta sve više muzeja učestvuje na obilježavanju Međunarodnog dana muzeja. Svake godine Međunarodni savjet muzeja (ICOM) pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Uneska (UNESCO) određuje temu ove manifestacije te za ovu godinu glasi „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“ koja naznačava promjene u radu savremenog muzeja, te pruža mogućnost promišljanja i kreiranja novih ideja i rješenja u tzv. novoj stvarnosti izazvanoj pandemijom. Ovakav pristup pruža mogućnost da Muzeji izađu iz svojih dosadašnjih okvira i svoj program prilagode ovoj situaciji.

 

Međunarodni muzejski noćni izazov - #MuseumAtNightChallange

Međunarodni muzejski noćni izazov - #MuseumAtNightChallange je nova muzejska internet platforma koju su pokrenuli brojni evropski muzeji na inicijativu Muzeja nauke „Le Pas – avanturistički i društveni naučni park“ u Belgiji. Zbog svog zanimljivog i dopadljivog pristupa se proširio po cijeloj Evropi. Ideja je da se sa publikom i pratiocima na društvenim mrežama (Instagram, FB) podijele kratki video zapisa i fotografije na temu šta se to dešava u muzejskim institucijama tokom noći. Priča može biti istinita ali i izmaštana. Svaki  muzej  koji učestvuje u ovom programu „izazvan“ je od strane nekog evropskog muzeja sa kojim je sarađivao. Cilj ove inicijative je podržati rad muzejskih ustanova i na jedan dosjetljiv i neobičan način održati vezu sa javnošću dok su vrata muzeja širom svijeta zatvorena ili otvorena za posjetioce sa smanjenim kapacitetima uslijed zdravstvene krize izazvane pandemijom.

Zbog trenutno propisanih epidemiloških mjera neophodno je da se posjetioci tokom obilaska MSURS pridržavaju odredbi i preporuka: nose zaštitne maske, dezinfikuju ruke na ulazu, drže rastojanje, da poštuju propisan broj posjetilaca na javnom događaju, i u slučaju potrebe sačekaju svoj red za obilazak Muzeja.

Ulaz za sve događaje je besplatan a radno vrijeme MSURS je 10.00  – 22.00 časova.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.