Na rajskom ostrvu više ne smijete ni dvorac od peska da pravite, evo i zašto

Prije manje od tri mjeseca jedno od najljepših filipinskih ostrva Borakaj se ponovo otvorilo za turiste, ali u potpuno novom svjetlu.

BUKA portal / 22. Januar 2019

Borakaj je oduvijk važio za jedno od najljepših ostrva u svijetu, sve dok nije postalo žrtva sopstvenog uspjeha kada ga je i predsjednik Rodrigo Duterte nazvao „septičkom jamom“. Tada su nadležni zatvorili ostrvo na šest mjeseci, dajući i vrijeme ugostiteljima da riješe probleme sa otpadnim vodama.

Konačno 26. oktobra ostrvo je ponovo otvoreno za turiste, ali mnogo toga se promijenilo – alkohol na plaži više nije dozvoljen, vatromet više nije dozvoljen, a policija je razrušila i čuvene dvorce od pijeska na ulazu na plažu koja su pravila lokalna djeca ne bi li zaradila malo novca od turista.

Osim lokalcima, više ni turistima nije dozvoljeno da prave kreacije od pijeska, pa ako ih nadležni uhvate, mogli bi se suočiti sa zatvorskom kaznom.

“Ova svakodnevna neregulisana komercijalna aktivnost narušava prirodni teren plaže, što dovodi do nepravilnih kontura koje utiču na prirodnu simetriju plaže“, navodi se u pravilniku.

Uprkos nekima koji se žale na rušenje tvrđava od pijeska, vlasti kažu da policija redovno prima pritužbe na one koji ih grade i varaju turiste tako što im uzimaju novac za slikanje, a usput ih i pokradu.

Inače, Borakaj je od kraja oktobra do danas pojsetilo 300.00 ljudi, a vlasti navode da turistička atrakcija ima dug put pred oporavkom. Tako su zabranjeni i svi vodeni sportovi, paljenje vatre na plaži, a ni prodavcima neće biti dozvoljen ulaz na plažu.

B 92


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.