Na željeznicama se kralo na veliko!

<p>Po optužnici Specijalnog tužilaštva RS vođen je krivični postupak protiv bivše uprave Željeznica RS, ali ovom optužnicom nisu bili obuhvaćeni odgovorni za zloupotrebe u oblasti obračuna i naplate prevoza tereta.</p>

Elvir Padalović / 03. Februar 2011Na zagrebačkom Županijskom sudu protekle sedmice nastavljeno je suđenje Davorinu Kobaku, bivšem predsjedniku Uprave Hrvatskih željeznica, kojega se tereti da je s još troje suoptuženika preko kompanije "Agit" iz Hrvatskih željeznica izvukao više od 3 miliona i 700 hiljada eura.

Suđenje je nastavljeno prikazom USKOK-ove snimke iskaza četvrtooptuženog Andrije Sarića, jedinog koji je priznao izvlačenje novca preko "Agita" a koji je bio šef prodaje u “Agitu”

Sarić je rekao kako je za učešće u malverzacijama primio od 60 do 70 hiljada eura. On je sudu potvrdio kako za taj novac nije bio oštećeno samo preduzeće Hrvatske željeznice , već i željeznice Republike Srpske i Federacije BiH, kojima su naplaćivani iznosi veći od onih koje su utvrdile Hrvatske željeznice.

Čitava afera Željeznica se ovim iskazom prebacila i na teritoriju BiH a imena koja su se u aferi pominjala bila su Srećko Šaran iz Željeznica RS te Ekrem Hastor iz Željeznica Federacije BiH.

U svom iskazu Sarić je Sudu kazao kako je “provizija njegovim nadređenima i saradnicima iz susjednih zemalja, bila dvostruko veća. Deset euro centi po toni prevezenog tereta uzimali su i šefovi Željeznica Republike Srpske Srećko Šaran i Federacije BiH Ekrem Hastor” rekao je Sarić.

Povodom ovog slučaja - nelegalnih aktivnosti naplate provizije za prevoz tereta – oglasio se i direktor policije RS Gojko Vasić koji je Nezavisnim novinama potvrdio kako je policija RS “otvorila istragu povodom iskaza optuženog u aferi "Hrvatske željeznice". On je kazao “da su istragu pokrenuli na osnovu obavještenja Ministarstva saobraćaja i veza RS”.

Netom nakon ove izjave oglasio se Centar za humanu politiku iz Doboja koji je u svom saopštenju za javnost naveo da direktor policije obmanjuje javnost.

"Prava istina je da su policija, tužilaštvo i Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a od 2003.  imali saznanja o nezakonitostima i zloupotrebama u oblasti obračuna i naplate prijevoza tereta na Željeznicama RS-a, koja su imala obilježja organiziranog i međunarodnog kriminala"

Kako se u ovom saopštenju navodi “slučaj Željeznica na dobar način pokazuje svu neodgovornost, nerad i licemjerje institucija odgovornih za borbu protiv kriminala u BiH”

"Za nerad i obmanjivanje Gojko Vasić je unaprijeđen u direktora policije RS-a, ministar saobraćaja RS-a i tužioci su ostali na svojim funkcijama, a direktno uključeni u ovaj kriminal imenovani su na funkcije u Regulatorni odbor za željeznice BiH", stoji u saopštenju.

Upravo spomenuti Srećko Šaran, inače bivši član Upravnog odbora Željeznica Republike Srpske osudjen je nepravomoćno za nesavjestan rad u službi sredinom prošle godine a u vezi sa malverzacijama u ovom preduzeću na tri mjeseca zatvora. Srećko Šaran danas je uposlenik u Regulatornom odboru za željeznice BiH

On je opovrgnuo sve navode iz Sarićevog iskaza kazavši kako u tom poslu jednostavno “ne može biti nikakvih malverzacija.”

On je takođe odbio optužbe Andrije Sarića i tvrdi da je svoje poslove radio savjesno, do odlaska iz preduzeća u ljeto 2005:

„I šta se dešavalo poslije tog perioda ja ne znam, ali za period kad sam ja bio direktor sektora i vodio dogovorene prevoze na prugama ŽRS, niti firma ’Agit’, niti bilo koji drugi nije bio u mogućnosti da dogovara takve aranžmane ili moguće aranžmane u ŽRS“, rekao je Šaran a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Podsjetimo kako su Željeznice Republike Srpske sa svojih 3600 zaposlenih gigant u dugu od oko 160 miliona KM. Svojim radnicima ovo preduzeće duguje 21,4 miliona KM, dobavljačima više od 15 miliona maraka, a ukupne kratkoročne obaveze iznose 62,4 miliona maraka.

Povodom afere u Hrvatskim željeznicama te iskazu Andrije Šarića u vezi sa naplaćenim provizijama u Željeznicama RS i Federacije BiH razgovarali smo upravo sa Momirom Dejanoviće, predsjednikom Centra za humanu politiku, koji se ovim slučajem bavi već dugi niz godina.

Gdine Dejanoviću, u medijima u RS ( a kasnije su prenijeli i mediji u Hrvatskoj ) se pojavila informacija u vezi sa otvaranjem istrage i u Republici Srpskoj a povodom malverzacija u slučaju "Hrvatske željeznice"? Šta se zapravo događalo u aferi „Željeznice“?

Dogodilo se da su na Željeznicama RS od 2001. godine odobravani popusti od 10% do 40% za prevoz tereta mimo tarife koju je usvojila Vlada RS, da je bilo zloupotreba i koruptivnog ponašanja prilikom odobravanja popusta, da je na relaciji Omarska - Zenica prevožena ruda na crno bez tovarnih listova i bez obračunatog i naplaćenog prevoza, da su monopolski položaj u posredovanju u prevozu imale firme čiji su vlasnici ili suvlasnici bili osobe iz uprave Željeznica RS i optuženi u aferi Hrvatskih željeznica i da su zbog ovoga Željeznice RS i FBiH  gomilale gubitke, a pojedinci iz željezničkih uprava, nadležnih ministarstava i posredničkih firmi ostvarivali višemilionske prihode.

Prema navodima koje ste naveli u Vašem saopštenju, saznanja o navodnim nelegalnim aktivnostima unutar Željeznica RS datiraju jos  od 2003. godine kada je inspekcija Ministarstva saobraćaja i veza RS-a 17. jula 2003. dostavila krivičnu prijavu glavnom republičkom tužiocu i Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, dok su mali akcionari Željeznica RS-a dostavili krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Doboju. Šta se događalo od tog perioda pa do danas? Je li iko procesuiran po ovom pitanju?


Republičko i dobojsko tužilaštvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i Ministarstvo saobraćaja i veza RS su prvi put sredinom 2003. godine  zvanično obaviješteni o nezakonitostima i zloupotrebama u oblasti obračuna i naplate prevoza tereta na Željeznicama RS sa obilježjima organizovanog i međunarodnog kriminala, a poslije toga više puta, uključujući i Specijalno tužilaštvo RS i Obavještajno bezbjedonosnu agenciju BiH. Posebnu težinu ima činjenica da je prvu i većinu ostalih dokumentovanih prijava podnijela inspekcija Ministarstva saobraćaja RS.
Kao i u bezbroj drugih slučajeva u BiH, nadležne institucije nisu preduzele ništa da spriječe nezakonitosti i sankcionišu odgovorne. Po optužnici Specijalnog tužilaštva RS vođen je krivični postupak protiv bivše uprave Željeznica RS, ali ovom optužnicom nisu bili obuhvaćeni odgovorni za zloupotrebe u oblasti obračuna i naplate prevoza tereta.

Kako objašnjavate činjenicu što je, i pored svih krivičnih prijava koje su podnesene, jedan od dvojice spominjanih u koruptivnom lancu u Željeznicama RS, Srećko Šaran, bivši član Upravnog odbora Željeznica RS,a koji je osuđen nepravomoćno na tri mjeseca zatvora u vezi sa slučajem bivšeg direktora Sretena Telebaka, danas zaposlenik Regulatornog odbora željeznica BiH?

Nedopustivo je da neko ko je optužen za teška krivična djela obavlja funkciju i poslove u regulatornom tijelu i drugim institucijama javnog sektora. Spomenuti i direktor Regulatornog odbora željeznica BiH su osobe koje su u postupku po optužnici Specijalnog tužilaštva  proglašene krivim i osuđene na zatvorsku kaznu po osnovu odgovornosti za izvršenje drugog krivičnog djela, a obje osobe se sumnjiče da su bile uključene i odgovorne za zlopotrebe u oblasti  obračuna i naplate prevoza tereta na Željeznicama RS. Očigledno je da su ove osobe imale političku ili drugu zaštitu, kao i da su odgovorni u policiji i tužilaštvima bili korumpirani da ne istražuju i optužuju odgovorne za ove zloupotrebe. Sumnja se da su zloupotrebe u oblasti obračuna i naplate prevoza tereta na Željeznicama RS nastavljene i da su u njih uključene i druge osobe, koje imaju zaštitu ministra saobraćaja i njegove stranke.

Ko, po Vama, snosi najveću odgovornost, što niko nije dosad procesuiran, i što se klupko ove afere počinje odmotavati tek nakon što je hrvatsko pravosudje optužilo bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih Željeznica Davorina Kobaka te Biserku Robić, direktoricu HŽ-ove kompanije "Agit"?


Najveću odgovornost zbog neprocesuiranja za zloupotrebe u oblasti obračuna i naplate prevoza tereta na Željeznicama RS imaju republički glavni tužilac, glavni specijalni tužilac, glavni okružni tužilac iz Doboja i direktor policije RS, kao i glavni državni tužilac zbog međuentitetskog i regionalnog obilježja ovog kriminala. U ozbiljnoj državi, svi nabrojani bi zbog propusta i ignorisanja ozbiljnih saznanja o postojanju kriminala trebali biti smijenjeni. Nakon početka suđenja u Hrvatskoj i spominjanja imena jednog od odgovornih iz Željeznica RS, predstavnici odgovornih institucija u BiH probudili su se iz zimskog sna i sjetili da nešto treba raditi. Ponavlja se ista stvar, kao prije dvije godine, kada je MUP RS na osnovu informacija iz Hrvatske pokušao neuspješno uhapsiti Željka Milovanovića, koji je više godina živio u RS kao lice sa međunarodne potjernice. Očigledno je da se isplati neraditi i baviti kriminalom, jer samo tako možeš postati direktor policije, biti doživotno na mjestu tužioca, biti ministar saobraćaja u više mandata i postati direktor Regulatornog odbora za željeznice BiH. Suštinski problem u BiH je da ne postoji politička volja za borbu protiv kriminala i korupcije, da imamo neefikasne, politizovane i korumpirane institucije i da u ovoj oblasti daleko zaostajemo za Hrvatskom.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.