Naivno je očekivati od sistema koji je nastao na korupciji da radi na njenom suzbijanju

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije, pa je pravo vrijeme da se podsjetimo na stanje u društvu u kojem živimo. Javni resursi troše se nenamjenski, a korupcija postaje svakodnevna (nus)pojava i sredstvo postizanja ciljeva u društvu.

Sara Velaga / 09. Decembar 2019

printscreen

I dok svako od nas misli da je imun na nju, na kraju dana shvati da ipak nije.

U našoj državi očekivano je i podrazumijevano da daš kovertu. Za posao, doktora, uslugu. Čisto da se nešto „pogura“, ubrza i završi prije reda. Koverta u društvu opšteprihvaćena je prečica, jer ako se ide pošteno, ide se zaobilazno. Međunarodni dan borbe protiv korupcije dan je u kojem će zvaničnici govoriti o suzbijanju iste, aktivisti izaći na ulice, mnogi objaviti statuse, ali suštinsko pitanje je koliko će ljudi, počevši od sebe, ostati nepotkupljivi i istovremeno strpljivi u redu za bilo šta u ovoj državi.

Nedavno je i bivši šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao: "Znate, da ja živim u ovoj zemlji i kad bih mog sina, koji je ovdje sa mnom u BiH, morao zbog nečega da odvedem u bolnicu, i ako bi mi doktor rekao da bolnica nema dovoljno novca da plati lijekove i tražio da mu 'doplatim', možda bih i ja bio prisiljen da to uradim, jer je to možda pitanje života i smrti."

A drugi čak i da nisu izjavili, mislili su slično. Mnogi su to već i uradili i tako osigurali sebi diplome, pozicije, kvalitet usluge i bolje sutra. Samim tim, borba protiv korupcije, čini se da nikada nije istinski zaživjela. Mišljenja je takvog Ajdin Topčagić, pravnik i aktivista, koji je za BUKU rekao kako je naivno očekivati od sistema koji je nastao na korupciji i koji opstaje zahvaljujući njoj da radi nešto na suzbijanju ove pojave.

„Jednostavno, kod političkih struktura, korupcija je sastavni dio sistema vrijednosti. Ona je u nekim sferama do te mjere evoluirala, da je, nažalost, čak poželjna, opravdana i očekivana i iz perspektive građana - zdravstvene usluge, obrazovanje, zapošljavanje, procesi dobijanja dozvola, ali i političkih elita - javne nabavke, imenovanja i kadrovska politka. Postoje institucije koje se „bore“ protiv korupcije, ali smatram da su prisutne samo da zadovolje formu, a da suštinski ništa ne mijenjaju i ne doprinose da se ova pošast kontrolira i suzbija, ako se već ne može u potpunosti iskorijeniti.“

On dodaje kako postoji začarani krug u društvu, jer građani ne prijavljuju korupciju, a zviždači su nezaštićeni. 

„Dok političke strukture potiču koruptivne radnje, agencije i pravosuđe su pod političkim pritiskom, tako da efikasnost u borbi protiv korupcije izostaje, a to se najviše odražava na vladavinu prava, ekonomski rast, strana ulaganja i slično.“

Može li BiH uopšte imati realnu vladavinu prava, nakon afere „potkivanje“, imati sistem koji će kažnjavati korupciju, a ne oni koje je otkriju, pitanje je, na koje, nažalost, već možemo naslutiti odgovor. 

Ipak, danas će u 9 minuta do 12 ispred Vječne vatre u Sarajevu krenuti  Marš za žrtve korupcije, koji će voditi sve do Parlamenta BiH. U nadi da će alarmirati javnost i osvijetliti problem korupcije. Barem na ovaj, Međunarodni dan borbe protiv nje. 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.