Najavljen najcrnji scenarij: Hoće li policijske snage Slovenije biti poslate na granicu BiH - da zaustave migrante?!

Slovenski ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar spomenuo je mogućnost slanja Frontexa na granicu između Hrvatske i BiH radi suzbijanja ilegalnih imigracija, objavilo je u četvrtak njegovo ministarstvo, prenosi Hayat.

BUKA portal / 19. Juli 2019

Poklukar se na marginama sastanka europskih ministara unutrašnjih poslova EU-a sastao s talijanskim kolegom Matteom Salvinijem s kojim je razgovarao o migracijama i stanju na zapadnom Balkanu, objavio je slovenski MUP na svojim internet stranicama.


- Oba su se ministra složila da problem nije granica Slovenije i Italije nego vanjska granica EU-a koju treba još bolje zaštititi -  stoji u priopćenju.


- Ministri su izrazili spremnost da pomognu Hrvatskoj ako ona ocijeni da joj je pomoć potrebna, a Poklukar je u razgovoru spomenuo i moguće upućivanje agencije Frontex na granicu s BiH - kažu u ministarstvu.


Poklukar je Salviniju rekao da je zatvaranje granice sa Slovenijom zbog ilegalnih migracija nepotrebno i nema uporišta u situaciji na granici.


- Svako zaoštravanje graničnog režima na granici Italije i Slovenije bilo bi upletanje u svakodnevni život ljudi uz granicu - navodi slovensko ministarstvo i ističe da su zatvaranja granice u povijesti imala negativne posljedice.


Poklukar je najavio da će se i ubuduće sastajati sa Salvinijem. Njemačka i Francuska u četvrtak nisu uspjele postići sporazum s drugim članicama Europske unije o mehanizmu kojim bi se rasporedili tražitelji azila spašeni na Mediteranu, čime bi se pomoglo Italiji koja se teško nosi s velikim brojem dolazaka.


Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner otkrio je da su neki ministri odbili primiti migrante, drugi pozvali na veću solidarnosti, a neki izrazili zabrinutost o davanju poticaja migrantima da krenu na opasan put preko mora.


Italija je dosad primila najviše migranata s mora, no vlada u Rimu prošle je godine tomu stala na kraj, zabranivši spasilačkim brodovima pristup lukama i zahtijevajući od drugih članica da dijele sudbinu Italije.Europska unija dugo pokušava doći do zajedničkog odgovora na priljev migranata iz sjeverne Afrike preko Sredozemlja, kao i oko nužnih reformi sustava azila.


Razgovori će se nastaviti na susretu ministara vanjskih i unutarnjih poslova u ponedjeljak u Parizu, prenosi Hina.

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.