Najmlađa milijarderka svijeta proglašena krivom za prevaru: Prijeti joj kazna od 20 godina zatvora

Elizabeth Holmes vrhunac je doživjela 2014. kada ju je Forbes proglasio najmlađom milijarderkom na svijetu

BUKA portal / 04. Januar 2022

 

Osnivačica Theranosa i najmlađa milijarderka koja je uspjela prevariti svijet, Elizabeth Holmes, proglašena je krivom za prevaru, prenosi The Guardian.

Njoj se sudilo zbog devet optužbi za prevaru te su podignute dvije optužnice za urotu radi počinjenja prevare. Holmes je proglašena krivom po četiri točke, a još nije potvrđen datum izricanja presude te je novo ročište zakazano za sljedeći tjedan. Suočila se s 11 točaka optužnice, a porota se nije mogla odlučiti za tri točke optužnice, dok je po četiri točke oslobođena.

Optužena je da je svjesno lagala o tehnologiji za koju je tvrdila da može otkriti bolest sa samo nekoliko kapi krvi, no Holmes i dalje tvrdi da nije kriva. Prijeti joj kazna od 20 godina zatvora.

"Elizabeth Holmes ide u zatvor na barem nekoliko godina", komentirao je David Ring, odvjetnik koji pomno prati slučaj Holmes, prenosi The Guardian.

Obrana je pokušala prikazati Holmes kao ambicioznu poduzetnicu koja nije svjesno počinila prevaru, već jednostavno nije razumjela nedostatke Theranosove kompleksne tehnologije. Holmes je izjavila da je donosila odluke u dobroj vjeri i da nije svjesno počinila prevaru.

Tužitelji su pak u više navrata ukazivali na dokumente u kojima se navodi Holmesino priznanje o liječenju, logotipovi farmaceutskih tvrtki i lažno impliciranje o uspješnosti metodologije. "Voljela bih da to nisam učinila", rekla je Holmes na sudu. Njezin tim koji ju je branio u završnoj je riječi naveo da su dokazi o logotipu "odvlačili pažnju" te da je ona u to vrijeme bila u pregovorima s tim tvrtkama.

Njezini odvjetnici također su naveli da ju je zlostavljao njezin bivši poslovni partner Sunny Balwani, s kojim je bila u romantičnoj vezi dok su radili zajedno, a koji je također 10 godina bio supredsjednik tvrtke.

"Postojala je još jedna strana njezina odnosa s Balwanijem koju javnost nikada nije vidjela", rekao je njezin odvjetnik Lance Wade, dodajući da je "povjeravanje Balwaniju, koji je bio njezin primarni savjetnik, bila jedna od njezinih pogrešaka".

Holmes je također svjedočila o Balwanijevom navodnom zlostavljanju te je postala emotivna kada je tužiteljstvo zatražilo da se pročitaju njihove romantične poruke. Ona je tvrdila da je on kontrolirao što radi, s kim provodi vrijeme, pa čak i što je jela, a sve to kako bi je pretvorio u uspješnu izvršnu direktoricu. Balwani je snažno demantirao tvrdnje o maltretiranju te će mu se ove godine suditi za prevaru.

Oboje su optuženi da su bili uključeni u višemilijunsku shemu za prevaru ulagača u razdoblju od 2010. do 2015. godine, kao i za prevare liječnika i pacijenata koji su u razdoblju od 2013. do 2016. platili za usluge testiranja krvi.

Holmes je tvrtku osnovala 2003. godine nakon što je odustala od Sveučilišta Stanford u dobi od 19 godina, a vrhunac je doživjela 2014. kada ju je Forbes proglasio najmlađom milijarderkom na svijetu. Prije više od tri godine protiv nje je podignuta optužnica za više prevara, a ta bi priča uskoro mogla dočekati svoj kraj.

(Jutarnji list)

 

 

 

 

 

 


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.