Najstariji poznati ljenjivac na svijetu puni 51 godinu života, sasvim sam, baš onako kako mu je najdraže

On ima svoje razloge. Njegovatelji u Zoološkom vrtu Krefeld ne planiraju slavlje za vremešnog ljenjivca

BUKA portal / 30. April 2021

Foto: Ilustracija

 

 Nekoliko dana uoči Janovog rođendana, Zoo Krefeld u Njemačkoj ponosno je podsjetio na svom profilu na Facebooku da je ovaj njihov štićenik prije nekoliko mjeseci uvršten u Guinnesovu knjigu rekorda kao najstariji ljenjivac na svijetu. Barem najstariji koliko je ljudima poznato.

Kao datum rođenja Janu se vodi 30. travnja 1970., mada, stvari u tom dijelu nisu baš sasvim jasne.

 "Nitko ne zna sasvim točno", kazala je za DPA glasnogovornica zoološkog vrta Petra Schwinn.
Ekstremno sramežljiv

Objasnila je da je Jan na svijet došao u divljini, u šumi, kao slobodna životinja, te da je bio star oko pola godine kad su ga u prosincu 1970. doveli u Zoološki vrt Hagenbeck u Hamburgu.

I, koliko god da nije riječ o nešto živahnoj životinji, Janovih narednih više od pola stoljeća bilo je vrlo dinamično. Barem po mjerilima ljenjivaca. U Krefeld je preselio 1986. i otada živi u tamošnjoj "kišnoj šumi". Ljudi koji ga poznaju kažu da je "ekstremno sramežljiv".

Video snimku djelića njegovog života u zoološkom vrtu možete pogledati na ovom linku.

Schwinn je objasnila da mu nisu problem samo ljudi, nego se ustručava čak i pred kamerom samom po sebi.

O razmjerima Janove sramežljivosti svjedoči činjenica da im je, kad su ga išli slikati za Guinnesovu knjigu rekorda, za dovršiti fotosession trebalo nekoliko tjedana. Čak je, kaže glasnogovornica, najsretniji kad se drži podalje i od sustanara, pripadnika svoje vrste.

Tu stvari postaju posebno zanimljive.

Nije samo ljenčarenje ono u čemu je uspješan

ZOO Krefeld objavio je nešto manje od dva tjedna uoči njegovog rođendana informaciju da dom godinama sretno dijeli s Lulu i Triene, te da je, otkako im je došao prije 35 godina, 19 puta postao otac.

Između svog voća i povrća koje mu donose, daleko najdraža poslastica mu je grožđe. A dane najradije provodi tako da se uspentra na najviše prečke koje može doseći i tamo se izležava dobro skriven između listova vanilije, čekajući noć kako bi se spustio, jeo i… što već ljenjivci običavaju raditi.

Kako je Jan sve samo ne "party animal", u zoološkom vrtu odlučili su ga za rođendan, umjesto proslave, počastiti onime što on najviše voli, ostaviti ga na miru.

 

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.