NAKON DVA SAMOUBISTVA: UKC nije ustanova zatvorenog tipa. Blindiranje prozora nije opcija!

Mjere bezbjednosti na UKC-u

M. Isović Dobrijević / 20. April 2021

Foto: BUKA

 

Na Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske desila su se dva samoubistva u ovom mjesecu.

Na pitanja o mjerama bezbjednosti iz UKC-a nam kažu da je ova ustanova otvorenog tipa u kojoj se pacijenti liječe dobrovoljno ili uz saglasnost najbližih članova porodice.

"Naglašavamo da naša ustanova nije ustanova zatvorenog tipa, čak ni naša Klinika za psihijatriju nije psihijatrijska ustanova zatvorenog tipa i da blindiranje/stavljanje rešetki/ trajno zatvaranje prozora nisu opcije, jer je to neprihvatljivo. Neophodno je obezbijediti osnovne kriterijume za boravak pacijenata na liječenju, a tu spada i provjetravanje prostorija u svakom odjelu, a naročito je to neophodno u svim COVID odjeljenjima", ističu iz UKC-a.

Dodaju da covid pacijenti kao i zaposleni u COVID odjeljenjima imaju odgovarajaću psihološku podršku kliničkih psihologa iz Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Repubike Srpske.

"Takođe, u toku je instaliranje dodatnih 60 kamera za video nadzor u stacionarnom dijelu Centralnog medicinskog bloka u okviru zakonom propisanih ograničenja koja se odnose na poštovanje ljudskih prava i sloboda, što će dalje omogućiti bolji uvid u kretanje hospitalizovanih pacijenata", ističu.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.