Nakon festivalskog uspjeha, "Moj dida je pao s Marsa" stiže u bh kina

Dugoočekivani SF film za djecu ‘Moj dida je pao s Marsa’, u čijoj je koprodukciji sudjelovala Bosna i Hercegovina, premijerno je prikazan na uglednim festivalima u Belgiji, Kanadi i Hrvatskoj, uoči dolaska u kina najavljenog za 21. mart.

BUKA portal / 09. Mart 2019

Regionalna igrana produkcija za djecu posljednjih godina nije imala puno naslova, stoga ne čude velika očekivanja za ovaj film. Čak sedam godina nastajao je 'Moj dida je pao s Marsa' u koprodukciji sedam država, a još u razvojnoj fazi osvojio je nagradu Prime4Kids&Family Award za najbolji projekt za djecu.

Film u režiji Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića, već je dobio sjajne kritike, pa tako ugledni filmski kritičar Nenad Polimac piše „Palac gore za neobično osvježenje kino repertoara“.

Kroz fantastičnu avanturu djevojčice Une i robota Dode koji imaju manje od 24 sata kako bi spasili njenu djelimično vanzemaljsku porodicu, šalje se univerzalna poruka o životnoj snazi ljubavi. Na platna u Bosni i Hercegovini ovaj porodični film stiže 21. marta u distribuciji 2iFilma. Bit će to prilika ne samo za djecu, već za sve koji nisu izgubili maštu, da uplove u neobičnu priču koja slavi prijateljstvo, ljubav i požrtvovanost.  

 

 

U glavnoj ulozi debitira 12-godišnja Lana Hranjec, a osim nje tu je i nagrađivani hrvatski glumac Ozren Grabarić koji se u filmu pojavljuje samo glasom, proslavljeni norveški glumac Nils Ole Oftebro, te slovačka komičarska zvijezda Petra Polnišova.

Naučno-fantastični film za djecu, 'Moj dida je pao s Marsa' ove je sedmice imao međunarodnu premijeru na 22. izdanju FIFEM Festivalu u Montrealu, kao jedan od osam naslova u službenoj konkurenciji. U isto vrijeme, našao se u službenoj konkurenciji JEF festivala programski usmjerenog na djecu i mlade, koji u Antwerpenu i još pet begijskih gradova traje do 10. marta. Film je, s mnogo uspjeha, prikazan na festivalu dječijeg filma  KinoKino u Zagrebu, a pred kraj mjeseca odlazi u švedski Malmö na festival BUFF.

 

Prema motivima priče Moj dida je vanzemaljac Irene Krčelić, scenarij su napisali Pavlica Bajsić i Branko Ružić. Film su producirale Darija Kulenović Gudan i Marina Andree Škop  iz zagrebačkog Studija dim s partnerima iz Bosne i Hercegovine, Češke, Slovačke, Slovenije, Luksemburga i Norveške. Film je dijelom finansiran iz Fonda za kinematografiju BiH.  

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.