NASA objavila novi snimak sa Marsa, poslušajte kako zvuči vožnja (VIDEO)

Ovo je prvi snimak vožnje na Marsu

nova.rs / 18. Mart 2021

NASA je objavila još jedan snimak rovera Perseverance koji je već mjesec dana u misiji na Marsu. Riječ je o audio snimku prve vožnje rovera na Crvenoj planeti koju prati brujanje, zveckanje i lupkanje, zvuci koju su po standardima na Zemlji prilično zabrinjavajući.

Buka koju proizvode metalni točkovi rovera koji se kreću po površini Marsa u prvoj test vožnji prije dvije nedjelje dio su sirovog audio snimka od 16 minuta koji je u srijedu objavila Laboratorija za mlazne pogone NASA-a.

“Čujete li? Ovako zvuči kad se vozite preko kamenja na Marsu. Ovo je prvi snimak vožnje na Marsu“, napisali su uz objavu.

“Da čujem ove zvukove dok vozim svoj automobil, zaustavio bih se i pozvao šlep-službu. Ali ako odvojite vrijeme i razmislite šta čujete i gdje je snimljeno, to sasvim ima smisla“, rekao je inženjer tima NASA-e Dave Gruel, a prenosi Guardian.

 

Rover je sletio je na Mars 18. februara, a njegova misija je potraga za tragovima mikrobiološkog života u području kratera Jezero, jer naučnici vjeruju da je na Crvenoj planeti milionima godina unazad bio moguć život.

Na njemu se nalaze i dva mikrofona i već je snimljeno kako laser udara o stijene.


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.