Naši ljudi plaćaju veću kiriju u Austriji, nego što je normalna cijena: Postoji način kako vratiti pare retroaktivno

Cilj je da im retroaktivno za tri godine unazad vratimo novac od preplaćenih stanarina

Buka / 29. Januar 2018

Porast broja stanovnika u glavnom gradu Austrije i manjak stanova za izdavanje na tržištu nekretnina predstavljaju veliki problem za građane sa prostora bivše Jugoslavije, koji se svakodnevno suočavaju sa brojnim prevarama - objektima koji se izdaju na crno, bez ugovora, mimo zakona uvećanim kirijama i agencijama koje svoje usluge održavanja zgrada naplaćuju više nego što bi trebalo; upozorava advokat za nekretnine Dr Clemens Vintschgau iz Udruženja građana Privileg.

Situacija bi mogla da postane još ozbiljnija, objašnjavaju u udruženju, kada se zna da je Beč godinama unazad na vrhu liste gradova sa najboljim kvalitetom života i da konstantno privlači emigrante, zbog čega se prognozira da će se broj stanovnika do 2029. godine sa trenutnih 1,8 miliona povećati na više od dva miliona.

„Sa 4.000 stanovnika po kilometru kvadratnom, Beč spada u gusto naseljene gradove. Grad u svom vlasništvu ima između 200.000 do 220.000 stanova, ali je do njih veoma teško doći. Iz tog razloga našim građanima sa regulisanim statusom u Austriji na raspolaganju ostaju bečki stanovi koji se nalaze u privatnom vlasništvu, gde Zakon o stanovanju propisuje uslove za stanodavce, maksimalnu visinu kirije u starogradnji (zgradama izgrađenim do 1945. godine) i obaveze za najamnike stanova“, kažu iz udruženja Privileg koje pruža besplatnu savetodavnu, pravnu pomoć na maternjem jeziku obespravljenim i pokradenim građanima iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Dr Clemens Vintschgau, advokat sa 30 godina iskustva u oblasti nekretnina, ističe da godinama unazad sastavlja ugovore za ljude poreklom sa ex-JU teritorije, koji u čak 70 odsto slučajeva plaćaju kiriju u starogradnji za 30 do 50 odsto više od zakonskog maksimuma. Tvrdi da je veoma dobro upoznat sa mnogobrojnim slučajevima prevara kroz koje prolaze, najšešće zato što je Zakon o stambenom pravu podložan različitom tumačenju.

„To je i razlog zbog kog im kroz saradnju sa Udruženjem građana Privileg pomažem, pre svega tako što pregledam njihove ugovore, pružim im pravne savete, a kasnije zastupam na sudu, ili još bolje, vansudskim poravnanjem rešim slučaj. Cilj je da im retroaktivno za tri godine unazad vratimo novac od preplaćenih stanarina“, objašnjava dr Vintschgau.

On otkriva da je potrebno da građanin koji želi da iznajmi stan ima regulisanu boravišnu i radnu dozvolu, dokaz da nije osuđivan, platnu listu za tri meseca unazad, i da pored provizije agenciji za nekretnine, unapred plati i kauciju u visini tri mesečne kirije za slučaj nepredviđene štete i potrebe za egzekucijom, odnosno prisilne naplate duga na osnovu zakonske odluke koja može da traje od šest do devet meseci.

Naši građani u Privilegu mogu da dobiju savete i iz oblasti regulacije viza (spajanje porodice, državljanstvo, radna i boravišna viza), finansija (kreditiranje, brisanje iz KSV-a, privatni stečaj), osiguranja, krivičnog prava, povraćaja novca izgubljenog na kocki, studiranja i osnivanja firmi.
Udruženje Privileg daje šansu i studentima, koje zapošljava, edukuje kroz brojne seminare i tako brže integriše u austrijski sistem.

Članstvo u udruženju se ne naplaćuje, a pruža mnoge pogodnosti, popuste i beneficije kod partnerskih firmi i sponzora.

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.