NATO dogovara "master plan" zbog ruske prijetnje

Rusija poriče bilo kakve ratne namjere i kaže da je NATO taj koji takvim pripremama riskira destabilizaciju Evrope

BUKA portal / 21. Oktobar 2021

Ministri odbrane NATO-a danas će se u Briselu dogovoriti o novom "master planu" za odbranu od svakog potencijalnog ruskog napada na više frontova, unatoč novoj usredotočenosti saveza na Kinu, rekli su diplomati i dužnosnici.

Strategija koja je povjerljiva nadilazi postojeće regionalne obrambene planove i ima za cilj pripremiti se za svaki istovremeni napad u regijama Baltika i Crnog mora, po mogućnosti uključujući nuklearno oružje, hakiranje računalnih mreža ili napad iz svemira, prenosi agencija Hina.

Sistemi naružavanja
Dužnosnici i diplomati kažu da takav napad nije neposredan. Rusija poriče bilo kakve ratne namjere i kaže da je NATO taj koji takvim pripremama riskira destabilizaciju Evrope.

No, američki dužnosnici, diplomati NATO-a i bivši dužnosnici kažu da je "Koncept za odvraćanje i odbranu u euroatlantskom prostoru" potreban dok Rusija razvija napredne sisteme naoružanja i raspoređuje trupe i opremu bliže savezničkim granicama.

U maju je Rusija okupila oko 100.000 vojnika na svojoj granici s Ukrajinom, što je najveći broj otkako je Moskva anektirala Krim 2014., kažu zapadni dužnosnici. U avgustu je Rusija upotrijebila nove borbene robote u velikim vojnim vježbama sa Bjelorusijom koji su alarmirali baltičke saveznike.

Nuklearne krstareće rakete
S Rusijom koja nadograđuje ili zamjenjuje sovjetske vojne svemirske sustave kako bi potencijalno napadala satelite u orbiti, razvijajući tehnologije temeljene na umjetnoj inteligenciji za ometanje savezničkih zapovjednih sustava, Moskva također razvija "super oružje".

Ono je otkriveno 2018. godine i uključuje nuklearne krstareće rakete pet puta brže od zvuka, koje bi mogle izbjeći sustave ranog upozoravanja.

Umirovljeni američki general Ben Hodžes (Hodges), koji je zapovijedao snagama američke vojske u Evropi od 2014. do 2017., rekao je za Reuters kako se nada da će strateški plan dovesti do veće usklađenosti u NATO-ovoj kolektivnoj obrani, što znači više resursa za crnomorsko područje.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.