Naučnici upozoravaju: Ovi dijelovi Evrope će do 2100. biti neprepoznatljivi

Studija predstavljena na sastanku Europske geoznanstvene unije u Beču, temelji se na računalnom modelu

BUKA portal / 11. April 2019

DO KRAJA stoljeća globalno zatopljenje otopit će većinu leda koji oblikuje izgled i ekosustav današnjih Alpa, predviđaju švicarski znanstvenici - prenosi Index.

Ako svijet i uspije ispuniti zadani cilj o ograničenju globalnog zagrijavanja na manje od dva Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsku razinu, dvije trećine ledenjaka u europskom planinskom lancu nestat će do 2100., kazali su glaciolozi sa sveučilišta ETH u Zürichu (Švicarski federalni institut za tehnologiju i Sveučilište tehnologije, znanosti i menadžmenta).

Ako se klimatske promjene ne stave pod kontrolu te ako emisije plinova koji stvaraju učinak staklenika nastave rasti, "Alpe će uglavnom biti bez leda do 2100. godine i samo će izolirane 'krpice' leda ostati na vrhovima", kazao je koautor studije Matthias Huss.

Nema nade

Studija predstavljena na sastanku Europske geoznanstvene unije u Beču, temelji se na računalnom modelu u kojem se prate kretanja leda i proces otapanja.

Znanstvenici su nadalje upozorili da će polovina današnjeg leda na alpskim vrhovima nestati do 2050. godine u svakom slučaju i bez obzira na to uspije li čovječanstvo ograničiti emisije plinova koji utječu na globalno zatopljenje.

Globalan rast temperatura postat će izraženiji u drugoj polovici stoljeća, kažu znanstvenici.

"Učinak smanjenja ledenjaka na Alpe je golem jer su ledenjaci važan dio ekosustava tog područja, krajobraza i gospodarstva", navodi se u izjavi Europske geoznanstvene unije.

Ledenjaci privlače turiste, ali nadasve je važno to što su oni izvor vode za biljni i životinjski svijet, za poljoprivredu i hidroelektrane. 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.