Ne pitajte šta dijaspora može učiniti za vas, već šta vi možete učiniti za nju!

Započinjanje biznisa i ulaganje u BiH nekad može biti prilično haotično, ali „usred haosa nalazi se prilika“.

Elvir Padalović / 09. Oktobar 2015

Nevladina organizacija Naša perspektiva ogranizovala je u Banjaluci treći biznis forum bh. dijaspore –BHdiaFor 2015. Ovaj forum organizovan je u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bih i Svjetskim savezom dijaspore BiH.

Biznis forum bh. dijaspore – BHdiaFor je najveći poslovni skup sa članovima zajednice dijaspore u Evropi. Skup se održava svake godine na drugoj lokaciji u Bosni i Hercegovini.

Ciljevi skupa su: Stimulisanje investicija od strane članova zajednice dijaspore u BiH, stimulisanje poslovne saradnje između domaćih kompanija i kompanija čiji su vlansici, ili u kojima rade, članovi zajednice bh. dijaspore, te povećanje svijesti o razvojnom potencijalu bh. dijaspore.

Ovaj skup nudi jedinstvenu priliku domaćim privrednicima i ostalim razvojim akterima u BiH da se susretnu sa najuspješnijim privrednicima bh.porijekla koji svoje trenutno prebivalište imaju van BiH.

 

 Armin Aliagić, predsjednik organizacije Naša perspektiva, rekao je kako je glavni cilj foruma stimulisanje investicija članova dijaspore u BiH kroz saradnju između domaćih privrednika i privrednika u inozemstvu, čiji su vlasnici članovi dijaspore ili sa firmama u kojima članovi dijaspore rade na višim pozicijama, dodavši da BiH ima blizu 2 miliona iseljenika, što predstavlja ogroman potencijal za razvoj, koji je u najvećoj mjeri nedovoljno iskorišten.


Značajan procenat BDP-a Bosne i Hercegovine potiče od novca koji bh. dijaspora šalje kući. Zbog toga je ključno imati fokus i strategiju za razvoj potencijala dijaspore.


“Kada pažljivo razmislite o tome kako na što učinkovitiji način iskoristiti novac koji Dijaspora šalje kući, umjesto da taj novac ide samo privatnim potrošačima, on bi se mogao investirati u kompanije u BiH, što će doprinijeti prijeko potrebnom ekonomskom razvoju u BiH.“ rekla je u Banjaluci Norveška ambasadorka u BiH Vibeke Lilloe.

Ona je istakla  da u Norveškoj živi 15 hiljada članova bh. dijaspore i da su oni uspješni.

„Veoma dobro su obrazovani i imaju nižu stopu nezaposlenosti u poređenju sa drugim izbjegličkim i imigrantskim grupama. Bosanci i Hercegovci koji su došli u Norvešku tokom rata su imigrantska grupa koja se najbolje integrisala i napredovala u norveškom društvu. Oni su svakako potencijal“, kazala je ona.

Dodala je da je Ambasada Norveške u kontaktu sa dijasporom i da podržavaju projekte kojima se dijaspora ohrabruje da doprinese ekonomskom razvoju svoje prve domovine.

 

 „Ispričaću vam priču o jednom čovjeku koji je odlučio da se vrati. On je najbolji primjer kako Dijaspora doprinosi novcem, znanjem, idejama i radnim mjestima. On je došao kao izbjeglica u Norvešku 1990-ih godina i tamo se dobro snašao. Odlučio je da novac koji je zaradio u Norveškoj uloži u jednu veliku farmu mlijeka i mliječnih proizvoda nedaleko odavde. On tamo ima više od 550 norveških crvenih krava. Avantura u koju se upustio nije bila bez rizika i definitivno mu nije bilo lako, ali ovaj čovjek ima ispravan stav, on je spreman da prošlost ostavi iza sebe i da gleda naprijed u budućnost. On shvata da ima samo jednu zemlja koju dijeli sa drugima i želi da doprinese da je učini boljim mjestom za život“, rekla je norveška ambasadorka.

Rekla je da započinjanje biznisa i ulaganje u BiH nekad može biti prilično haotično, ali je citirala Sun Chu, kineskog pisca kojeg čitaju mnogi najveći poslovni lideri, a koji kaže da se „usred haosa nalazi prilika“.

Biznis forum bh. dijaspore – BHdiaFor, kao najveći poslovni skup sa članovima zajednice dijaspore u Evropi, pruža idealnu mogućnost za poslovno umrežavanje i istraživanje mogućnosti ulaganja. Na skupu se prezentiraju brojni investicioni projekti, primjere dobre prakse dijasporskih investicija u raznim sektorima, iskustva drugih zemalja u radu sa dijasporama, itd.

U proteklim godinama forum je ugostio brojne priznate goste, uključio relevantne partnere, te pomogao u realizaciji konkretnih investicija i poslovnih saradnji. I ove godine će, kao rezultat skupa, biti kreiran poslovni katalog u kojem će biti identifikovane potencijalne investicije i poslovne saradnje.

Poseban fokus ovogodišnjeg skupa je na sektoru turizma, IT outsorcing-a, poljoprivrede, te obnovljivih izvora energije, koji su se u proteklim godinama pokazali kao najatraktivniji za članove zajednice dijaspore.
Generalni sponzor Foruma je Ambasada Kraljevine Norveške u BiH.


 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.