NEĆETE NAS UĆUTKATI, OVO JE SUMRAK DEMOKRATIJE U RS: Opozicioni poslanici iznijeli odbijene zakone ispred Narodne skupštine RS

Poslanici Ljubiša Krunić, Jelena Trivić, Draško Stanivuković i Nebojša Vukanović na ovaj način usprotivili su se odbijanju dva zakona na Zakonodavnom odboru a razloge za odbijanje od strane vladajućih smatraju smiješnim.

Elvir Padalović / 23. Oktobar 2019

Danas je četvoro opozicionih političara održalo konferencija za medije povodom odbijanja dva prijedloga opozcije (Zakon kojim bi se regulisale sumnjive diplome i Zakon o uzbunjivačima) u Narodnoj skupštini. Oni su to učinili ispred zgrade skupštine noseći panoe sa odbijenim zakonima.

Poslanici Ljubiša Krunić, Jelena Trivić, Draško Stanivuković i Nebojša Vukanović na ovaj način usprotivili su se odbijanju dva zakona na Zakonodavnom odboru a razloge za odbijanje od strane vladajućih smatraju smiješnim.

Podsjetimo zakon o uzbunjivačima je odbijen jer već postoji Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju dok je Zakon o regstru zaposlenih odbijen iz razloga što se se ta oblast već tretira kroz "interne akte".

Draško stanivuković izjavio je kako su bez bilo kakvog kvalitetnog obrazloženja odbijeni ovi zakoni, iako je suštinska potreba da ovi zakoni postoje. 

"Oni su odbijeni bez da je i jedan narodni poslanik izložio argument zbog čega. Dogovoreno je unaprijed, došli,na pitanje ko je ZA nisu digli ruke, na pitanje ko je protiv nisu digli ruke, nego onako prevarantski bili su uzdržani, što je najgore niti smrdiš niti mirišeš, a nešto ne prođe" rekao je ranije za BUKU povodom odbijanja ovih zakona Stanivuković.

On je rekao da su se narodni poslanici oko ovoga trudili preko mjesec dana sistemski radeći na dva zakona. 

"Obrazloženja iz Vlade su degutantna. Na Zakon o uzbunjivačima koji štiti ljude koji alarmiraju javnost, oni su rekli daveć postoji zakon o zaštiti lica koji prijavljuju korupciju. Korupcija je jedna od stoo i jedne štetne radnje koje propisuje zakon o uzbunjivačima. Kada neko uzbuni javnost na piralen , onda to nije korupcija, ali ljudi šapću meni jer se boje to reći, i svom poslodavcu, i javnosti, i nadležnom organu. To bi ovaj zakon zaštitio.Ovaj zakon štiti i posrednike koji su uz uzbunjivače. a to nije korupcija. Potpuno nelogično" kazao je Stanovuković

On je rekao kako Zakonodavni odbor ne gleda suštinu zakon nego gleda da li je u skladu sa ustavom i drugim zakonima. 

"Ovo je zaista diktatura,jer nema javne rasrpave o zakonima koji predlažu narodni poslanici" rekao je on.

Draško Stanivuković je rekao da se danas počinje ispred skupštine te da će biti još načina borbe.

Jelena Trivić rekla je da tiraniji treba da se usprotive i oni koji su u okviru vladajuće stranke, rekla je da ne mogu da pričaju u sali, ali da će pričati da građanima na svakom mogućem mjestu.

"Oni ovdje krše i ustav i sve zakone. Želim da informišem da su oba zakona pala na zakonodavnom odboru a da zakon koji se tiče diploma nije proslijeđen nijednom drugom tematskom odboru što je bruka narodne skupštine, rukovodstva i onih koji rade na ovim procedurama. Nisu uputili na ostale odbore jer su unaprijed znali da će ga oboriti na Zakonodavnom odboru. Ovo je sumrak demokratije" rekla je Trivić upitavši zašto se o diplomama ne smije pričati u Narodnoj skupštini RS.

 

 

"Zašto? Zato što najviši nosioci funkcija u Republici Srpskoj imaju lažne diplome. Kriju diplome. E zato se ne smije pričati o diplomama u Skupštini ali ćemo mi o tome pričati. Naći ću svaki mogući način da ove teme koje su oni skinuli sa dnevnog reda, nametnem u Skupštini. Neće me ućutkati. Možete sve da kupite ali nas ne možete" kazala je Jelena Trivić.

Nebojša Vukanović rekao je da je on bio preteča kada je riječ o odbijenim zakonima jer je na prošloj sjednici predložio zakon o zabrani prodaje kapitala of šor kompanijama i na isti način su mu skinuli taj zakon.

"Taj princip će nastviti primjenjivati u naredne četiri godine i ja ne vidim nikakvog razloga za nervozu. Mislim d aje to čak i dobar pokazatelj jer ako oni idu na to da nam spriječe diskusiju i da nam mijenjaju poslovnik , d anaprave jednu sterilnu skupštinu - to je pokazatelj njihove kapitulacije i znak nemoći. To sve govori da nemaju čime da nam se suprotstave. Ti pokušaji da nas ućutkaju će biti jalovi. Kad mi dođemo na vlast, insistiraću da se strogo poštuju svi zakoni i da se poštuju prava. Ali ako se bude strogo poštovao zakon, siguran sam da većina ovih koji nas ućutkuju neće biti na slobodi. To je poruka njima, Strah vam je opravdan i osnovan, svjesni ste kakvo ste zlo počinili. Napravili ste od države realiti. Kod vas nema niko čist. Insistiraću da se nađe četiri -pet čestitih sudija i dva tri tužioca i samo da striktno poštuju zakon. A onda ćemo vam redovno ići u posjetu i staraćemo se o vama, kada budete iza rešetaka, da vidimo da li se poštuju vaša ljudska , građanska i pritvorenička prava" rekao je Vukanović.       

Opozicioni poslanici su danas najavili da će zatražiti od Predsjednika Vlade RS Radovana Viškvića da smijeni ministra privrede i preduzetništva Vjekoslava Petričevića ili da sam podnese ostavku zbog, kako su rekli, količine neznanja koje je ovaj pokazao upitan da kaže koji postoje porezi u Republici Srpskoj za privredne subjekte.

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.