Nedeljko Čubrilović: Miloradov posljednji ekser u sanduk Markovog DNS-a

Čubrilović igra onako kako Dodik svira

Elvir Padalović / 20. Novembar 2018

foto BUKA

Politička scena nakon ovogodišnjih opštih izbora izgleda kao pijaca sa političarima umjesto namirnicama. Nude se nikad jeftinije, za poziciju, fotelju, kako god. Nude se za mir u kući.

Ono što je nekad odzvanjalo u ušima ko "afera dva papka", danas izgleda nevino kao uspavanka za malu djecu. Beskrupulozno gaženje po glasačima bilo je vidljivo i nakon jučerašnje Konstitutivne sjednice Narodne skupštine RS. Ujedinjena Srpska dobila je jednog preletača, bivšeg SDS-ovca Kostadina Vasića,  pa je tako,  zahvaljujući njemu, formiran Klub poslanika Ujedinjene Srpske.

Preletači iz SDS-a , koji stoje uz Obrena Petrovića, dio su Dodikove komotne većine. Srpska demokratska stranka, nakon čišćenja u sopstvenim redovima broji 13 poslanika. Uz devet poslanika PDP-a, oni čine budući opozicioni blok uz nadu da će makar NDP-ov Krsto Jandrić ostati uz njih.

Međutim, zanimljiva se stvar dogodila prilikom izbora za Predsjednika Narodne skupštine RS. Naime, zvaničan stav Predsjedništva DNS-a nije ispoštovan. Nije prošao njihov prijedlog da Duško Ivić bude novi Predsjednik Narodne skupštine RS. Izabran je Nedeljko Čubrilović kojeg su predložili poslanici DNS-a bliski njemu. Tako je Marko Pavić doživio još jedan poraz, ovoga puta u zakonodavnoj instituciji Republike Srpske. O sudbini četvorice poslanika koji nisu ispoštovali stav stranke odlučiće sjednica Predsjedništva DNS-a koja počinje u 12 sati.

Darko Banjac, član Predsjedništva DNS-a izjavio je nakon glasanja kako o kadrovima DNS-a odlučuju organi te partije, a ukoliko to ne mogu raditi onda neće nikoga ni kandidovati i u takvoj priči ne trebaju ni učestvovati. 

On je novinarima rekao da očekuje razgovore lidera političkih partija koje čine koaliciju u kojim će biti razjašnjene određene nejasnoće, nakon čega bi i organi DNS-a trebalo da zauzmu stavove.

"Na osnovu koalicionog sporazuma koji imamo sa SNSD-om i SP-om, Predsjedništvo DNS-a za našeg kandidata za predsjednika Narodne skupštine predložilo je Duška Ivića. Poslanici DNS-a, nas 12 nije isto glasalo, odnosno njih četvoro nije glasalo za zvaničan stav organa DNS-a", naveo je Banjac.

Drugim riječima , izigran je koalicioni sporazum Dodika i Marka Pavića. Još jednom. Po ko zna koji put.

Izbor Nedeljka Čubrilovića komentarisali su i u SDS-u.

U saopštenju ove partije se navodi da je Čubrilović jedini predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske koji je na poslanike opozicije poslao duge cijevi, pištolje i pendreke i po tome će ostati upamćen u istoriji parlamentarizma, pa taman ako to istoriju budu pisali samozvani Dodikovi „ljetopisci“. 

Srpska demokratska stranka podsjeća da je Čubrilović ispred male sale Narodne skupštine Republike Srpske postavio naoružane policajce sa jednim jedinim naređenjem: da spriječe poslanike opozicije da prekinu skandalozno zasjedanje parlamenta kada je nezakonito smijenjen glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske Duško Šnjegota. 

Navodi se da je Čubrilović godinu dana „iz potaje“ činio sve da ne bude objavljena odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH i time pokazao da je samo marioneta u rukama Milorada Dodika. 

"Čubrilović igra onako kako Dodik svira - prijepodne je spreman da glasa za pomenuti referendum, a poslijepodne je spreman da učini sve da se odluka o referendumu ne objavi u 'Službenom glasniku Republike Srpske'", navodi se u saopštenju.

Nebojša Vukanović, narodni poslanik, kaže za BUKU, kako očekuje da će se DNS podijeliti te da pretpostavlja da bi tzv "Čubrilovićeva četvorka" mogla biti izbačena iz stranke.

"Dodik je podijelio ovu stranku, pokušavajući da instalira svog čovjeka Nedeljka Čubrilovića na čelo DNS-a a kada mu to nije uspjelo, onda je podijelio DNS, ponizivši tako svoje stare partnere iz vladajuće koalicije. Nije im dao obećanog mandatara a sad evo ni Predsjednika Narodne skupštine RS. Dodik je pokuša da vodi kadrovsku politiku DNS-a i da određuje ko može a ko ne može u vladu" kaže za BUKU Vukanović. 

Politička analitičarka Tanja Topić kaže kako je teško dati jasan odgovor na pitanje šta će uraditi DNS na današnjoj sjednici Predsjedništva ove stranke. Naravno da je lider ove stranke izigran i da se nisu poštivale odluke vrha ove stranke, već im je stariji i jači koalicioni partner, mimo njihove volje izabrao predsjednika Narodne skupštine. I to čovjeka kojeg je Predsjedništvo stranke smijenilo.

"Istovremeno, vidimo da u DNS-u postoje dvije struje, jedna naklonjena SNSD-u, druga koja je u ovom trenutnu brojčano nadmoćnija lideru Marku Paviću. Te tenzije su vidljive i u klubu ove stranke u Narodnoj skupštini. Možemo pretpostavljati moguće scenarije: da DNS ostane dosljedan (što kod ove stranke nismo baš često imali prilike da gledamo), pa da se odricanjem Nedjeljka Čubrilovica odrekne i svog sudjelovanja u vlasti i da njegov jedan dio postane dio opozicionog bloka. Ili drugi prema kojem će DNS po ko zna koji put namjestiti i drugi obraz, progutati odluku da Čubrilovic bude predsjednik Narodne skupštine, a oni participiraju u vlasti. U oba slučaja izvjesno je da se DNS pocijepao" zaključuje naša sagovornica.
 

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.