NEKI SU U NJOJ VIDJELI SPAS Smjena Gordane Tadić posljedica samovolje i selektivnosti?

Zvanično je da je Gordana Tadić počinila disciplinski prekršaj.

Slađan Tomić / 24. Septembar 2021

 

Odluka drugostepene disciplinske komisije VSTV-a o smjeni Gordane Tadić predočena je javnosti tek sedam dana nakon donošenja.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a 23. jula donijela je odluku o smjeni Gordane Tadić s mjesta glavne državne tužiteljke. Nakon žalbe Gordane Tadić, drugostepena disciplinska komisija potvrdila je odluku prvostepene komisije, a Tadić će biti premještena na mjesto tužiteljke Tužilaštva BiH. Njena disciplinska odgovornost je utvrđena, a jedina preostala mogućnost je da Vijeće odluči o izrečenoj disciplinskoj mjeri, ali ne može preispitivati odgovornost jer je ona već utvrđena.

Zvanično je da je Gordana Tadić počinila disciplinski prekršaj i to jer je:

·        propustila postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključku Vijeća od 17. i 18.12.2014. godine, kojim VSTV BiH „zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a“
·        propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BiH te je propustila postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH od 17.7.2019. godine, kojim „se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH“,

Disciplinska komisija je utvrdila da je Tadić počinila disciplinske prekršaje:

·        „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“
·        “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“

Podsjetimo, Tadić je prošle godine više puta odbila da se pojavi pred Privremenom istražnom komisijom Parlamenta BiH. Kada je to konačno učinila, njeno saslušanje obilježeno je brojnim irelevantnim izjavama.

Tada je Tadić pričala kako je majka doktora nauka, kako će uskoro postati baka i slične nereferentne izjave, koje nemaju nikakve veze s funkcijom koju obavlja.

“Što se tiče percepcije javnosti, ja sam prije svega građanin ove zemlje, majka, supruga, uskoro baka. Pratim portale, vrlo sam informirana osoba. Možda sam najinformiranija osoba u BiH”, kazala je tada Tadić.

Njoj se najviše zamjeralo što ona donosi odluke o tome ko će od tužilaca voditi određen predmet, umjesto da se to radi putem automatskog sistema. Upravo ova akcija koštala ju je mjesta glavne državne tužiteljke.

Tada je njen rad kritikovao i predsjednik Privremene istražne komisije Damir Arnaut, a za BUKU komentariše odluku o smjeni Tadić.

"Odluka da je Gordana Tadić počinila disciplinski prekršaj je sada pravosnažna. Njoj isključivo ostaje mogućnost žalbe VSTV-u na izrečenu sankciju, te se o tom pitanju neću očitovati do pravosnažnosti i tog segmenta. Naime, disciplinski prekršaj koji je sada potvrđen odlukama disciplinskih komisija je Gordana Tadić sama priznala tokom svog svjedočenja pred Istražnom komisijom kojom predsjedavam, kada je istakla da ne koristi TCMS sistem za dodjelu predmeta, uz mišljenje da ima pravo na to. Naravno da nije imala pravo i nema sumnje da su disciplinske komisije pravilno postupile kada su to potvrdile”, kazao je Arnaut u razgovoru za BUKU.

Arnaut je komentarisao i činjenicu da je Odluka drugostepene disciplinske komisije objavljena neblagovremeno.

“Također smatram da je neophodno da nadležna tijela opsežno istraže potencijalna kršenja etičkih kodeksa i drugih pravila u vezi sa ovim postupkom, konkretno tvrdnje da o ovim pitanjima ne trebaju odlučivati Bošnjaci. Pokušaj isključivanja bilo koga na osnovu etničke pripadnosti predstavlja najgori oblik šovinizma, te osim diskriminacije može imati i elemente raspirivanja mržnje. Pravnici se trebaju služiti isključivo pravnim argumentima, a ako to ne znaju onda se pravom ne trebaju ni baviti. Konačno, treba utvrditi i razloge za kašnjenje sa saopštavanjem odluke drugostepene komisije, te da li je tu bilo elemenata ciljanog izbjegavanja ili odugovlačenja primanja otpravka", dodao je Arnaut.

Feraget: Ured disciplinskog tužioca izgubio svaki kredibilitet

Dok jedni kritikuju rad Gordane Tadić, neki su u njoj vidjeli spas. Nakon ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, Tadić je rekla da je Tužilaštvo BiH spremno pružiti svaki vid pomoći u okviru svoje nadležnosti. Tri godine kasnije, vidljivih pomaka u ovom predmetu još nema, a on je trenutno na kantonalnom Tužilaštvu.

Porodice Memić i Dragičević su jedne od onih koje su zadovoljne radom Gordane Tadić. Advokat ovih porodica Ifet Feraget za BUKU kaže:

“Disciplinsko neprocesuiranje tužilaca koji su pokušali da zataškaju ubistva Dženana i Davida zbog čitavog niza očiglednih disciplinskih prekršaja, a  procesuiranje glavne državne tužiteljice nakon što je Tužilaštvo BiH preuzelo ta dva predmeta, i to zbog disciplinske prekršaja zbog kojih je moguće procesuirati bilo kojeg drugog glavnog tužioca, predstavlja samo potvrdu da je UDT izgubio svaki kredibilitet i ako se ovako nastavi nemamo se čemu nadati”, ocjenjuje Feraget.

Feraget Dodaje da, iako disciplinski postupak protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić još nije okončan i ne treba ništa prejudicirati,  ne strahuje za nastavak rada na predmetima “Memić” i “Dragičević”.

“Više puta sam rekao da ja kao punomoćnik porodica Memić i Dragičević ne trebam nikoga moliti da procesuira odgovorne za zataškavanje ubistva i samo ubistvo nego ja imam pravo da zahtjevam pravdu za porodice Memić i Dragičević, a ista to pravo pripada i svim ostalim oštećenima. Naime, pravda se ne može nikome uskratiti. Specifičnost predmeta Memić i Dragičević se ogleda u tome što je istima nanijeta nepopravljiva šteta kako pravosuđu u cjelini i tako i samoj državi i upravo zbog toga ti slučajevi jesu i trebaju da budu u nadležnosti Tužilaštva BiH i Suda BiH”, dodao je Feraget.

Podsjetimo, od osnivanja Tužilaštva BiH nijedan glavni tužilac nije dočekao kraj mandata. Svi su smijenjeni ili su podnijeli ostavke zbog skandala ili afera.  


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.