Nenad Veličković: Svakog posta par minuta dosta

O upadu na Facebook profil premijera Sarajevskog kantona Elmedina Konakovića

Nenad Veličković / 16. Novembar 2017

 Na Facebook profilu premijera Sarajevskog kantona Dine Konakovića pojavio se u ponedjeljak, dan nakon protesta ljubitelja pasa i udruženja za njihovu zaštitu, status u vezi sa aktuelnom aferom azila u Prači. Taj je status nakon kratkog vremena skinut.

 

Time je potvrđena sumnja da se radilo o upadu u profil premijera, jer premijer jedne vlade, pa makar ona bila i kantonalna, sarajevska, nikad ne bi stao iza takvih rečenica. Te su rečenice bile ove (greške su u originalu):

 

"Prvo ste pravili pritisak kod donosenja Zakona da u njemu ne stoji dio da ce se zdravi psi eutanazirati ako nakon odredjenog vremena u prihvatilistu, 15-30 dana, kao sto je praksa u regionu i zemjama EU, ne budu udomljeni.

 

Uradili ste to jer vi necete da udomljavate.

 

Proslo je nekoliko godina i na nasim ulicama naslo se preko 12000 pasa.

 

Napadaju ljude svaki dan.

 

Vas nekolicina ima male biznise i manji dio pasa vozite van BiH i to dobro naplacujete.

 

Istovremeno mi srecemo roditelje cija djeca danas imaju dijabetes ili epilepsiju zbog napada, trudnicu koja je izgubila dijete u visokom stepenu trudnoce, staricu kojoj je zbog napada amputirana ruka.

 

Strucne analize su pokazale da je 65 posto pasa zarazeno bolestima koje su prenosive na ljude ii da je preko 75 posto igralista i parkova zarazeno bakterijama kojim se nasa djeca mogu zaraziti.

 

Vi i dalje mislite da cete priitiscima, prijetnjama koje stalno saljete i podrskom pojedinih novinara koji izmisljaju price zaustaviti ovu aktivnost?

 

Broj napada se smanjio ali i dalje u prosjeku jednom dnevno nekod nasih sugradjana biva napadnut.

 

Od iduce sedmice aktivnosti nastavljamo jos intenzivnije.

 

Vas lazne zastitnike koji ne udomljavaju pse, a vrse pritisak smatram suodgovornim za sve sto se na ulicama desava, za svaki napad na nase sugradjane. Sram da vas bude."

 

U nastavku ćemo objasniti zašto je nemoguće da je ovo pisao premijer Konaković, uz pohvalu što je podmetnuti tekst na svom profilu skinuo čim je za njega saznao.

 

a. Prvi čovjek vlade nikada ne bi iznosio podatke za koje nema osnova; ako bi se pozvao na stručne analize, linkovao bi te dvije riječi na listu tih stručnih analiza. Te bi stručne analize morale biti na sajtu njegove vlade, dostupne svim građanima u svakom trenutku, sa potpisima odgovornih analitičara i sa detaljno objašnjenom metodologijom istraživanja. Isto bi učinio i sa podatkom o 12.000 pasa. Premijer Kantona Sarajevo ipak je nešto više od gradonačelnika grada Zenice, koji je davao slične izjave, ali se onda miševski ućutao.

 

b. Prvi čovjek kantonalne vlade obraćao bi se konkretnim ljudima, a ne nekim imaginarnim vi; također bi naveo cjelovite i provjerene podatke, sa konkretnim imenima, o tome ko ima male biznise i manji dio pasa vozi van BiH i to dobro naplacuje. Premijer Kantona Sarajevo uzdržava se insinuacija, i to isto očekuje od medija koji mu nisu skloni.

 

c. Prvi čovjek vlade ne bi u odbranu svoje politike isturao djecu s dijabetesom, starice bez ruku i žene koje su izgubile trudnoću, nego bi u okviru ovlasti i uticaja inicirao istragu o svakom pojedinom nesrećnom slučaju, pokrenuo pitanja krivične odgovornosti i pravne zaštite oštećenih građanki i građana.

 

d. Kantonalni premijer ne bi nikada i nipošto govorio na Facebooku onako kako ne bi na Vladi i u Skupštini. Facebook ne bi koristio kao promotivni kanal svoje politike, jednako kao što na Vladi i u Skupštini ne bi na dnevni red stavljao slike svoje porodice.

 

e. Premijer Kantona Sarajevo nazivao bi stvari pravim riječima. Masovno ubijanje pasa ne bi zvao "aktivnosti".

 

f. Kantonalni premijer nikako ne bi mogao zastupati pravno i logički imbecilnu tezu da su građani koji ne udomljavaju pse a protive se njihovom ubijanju krivi za napade pasa na ljude.

 

g. Premijer Kantona Sarajevo nastojao bi da s neistomišljenicima pronađe zajednički jezik i zajednički interes. Ne bi, kao ovaj mamlaz koji mu je upao u profil, prijetio, insinuirao, optuživao i kleo.

 

Na osnovu ovih nekoliko zapažanja više je nego jasno da je Facebook profil kantonalnog premijera hakovan. Za svaku pohvalu je njegova brza reakcija i uklanjanje lažne objave. To bi ujedno značilo i da se ajhmanovske aktivnosti ove sedmice neće nastaviti još intenzivnije, nego da će se intenzivnije raditi na humanom i dugoročnom rješenju ovog problema.

 

.

N. Veličkovićpreuzeto sa Školegijuma 

 


Buka preporuka

Kolumne

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.