NEPREDVIĐENE OKOLNOSTI: MSU RS na zanimljiv način otvorio izložbu Story Lines

Izložba Story Lines u sebi objedinjuje 6 projekata/izložbi koje je diSTRUKTURA izvela u prethodnih desetak godina.

BUKA portal / 12. Mart 2020

 

Otvorena je izložba  diSTRUKTURA bez publike. Izložba se može pogledati u toku danog vremena Muzeja savremene umjetnosti RS.

U pitanju su psihogeografska istraživanja i variraju od klasičnih lutanja po gradovima do kompleksnijih istraživanja koja obuhvataju i pitanja migracije, džentrifikacije...

Koristeći fotografiju, video i crtež kao glavne alate svog izražavanja, ovaj par se još od 2005. godine pojavljuje u ulozi urbanih nomada koji u svojim psihogeografskim projektima otvoreno i kritički govore o aktuelnim pitanjima umjetnosti i života u multikulturnim urbanim sredinama u doba liberalnog kapitalizma u kojima su jasno vidljivi procesi dehumanizacije.

Banjalučka publika je neke od radova ovog umjetničkog dvojca imala prilike da vidi u okviru izložbe “Prigušena egzistencija: savremena umetnička scena Srbije“ koju je realizovao Muzej savremene umetnosti Vojvodine u MSURS tokom 2015. godine.

U okviru svog samostalnog izložbenog projekta Story Lines u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske  diSTRUKTURA predstavlja 6 odabranih multimedijalnih projekata: Ženeva – psihogeografski eksperiment, Locus Suspectus, No LongerAnd Not Yet, Na putu, We are living in a beautiful wOURld - Austria i We are living in a beautiful wOURld– Spain.

Umjetnički par, u kome ravnopravne uloge djele Milica Milićević i Milan Bosnić,djeluje zajedno kroz multimedijalne projekte od 2005. godine pod imenom diSTRUKTURA.

Diplomirali su i magistrirali na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Odseku za slikarstvo. Mediji u kojima rade su uglavnom fotografija, slika, crtež i video.

Njihov rad je prezentovan je na više od 30 samostalnih i više od 60 grupnih izložbi u Srbiji i širom Evrope, kao i u Japanu i Egiptu. diSTRUKTURA je učestvovala i u rezidencijalnim programima i radionicama u Španiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Holandiji, Sloveniji, Italiji, Finskoj, Egiptu i Srbiji.

Dobitnici su više nagrada i stipendija, među kojima je i Polok-Krasner grant za 2015. Radovi umetničkog dua diSTRUKTURA nalaze se u brojnim javnim, privatnim i korporativnim kolekcijama, uključujući kolekciju H2 Centra za savremenu umetnost Augsburg, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Kulturnog centra Beograda, Wiener Stadtische kolekcije, Muzeja grada Beograda, Telenor kolekcije, Okolje Consulting Art Collection…

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.