Neprocjenjivi savjeti: Probudite ambiciju u sebi

Psiholozi tvrde da su ljubav, sticanje novca, volja za moć i pohvale naši najjači pokretači, a da motivaciju gubimo kada je posao koji obavljamo u raskoraku sa našim sistemom vrednosti i životnim ciljevima.

Novosti / 25. April 2016

 KO želi da nešto uradi, nalazi način, ko ne želi, nalazi izgovore, kaže poslovica. Ali kako probuditi pokretačku energiju u trenucima krize? Da bismo u tome uspeli, moramo da otkrijemo šta nas (de)motiviše ili pokreće na akciju.

 

Psiholozi tvrde da su ljubav, sticanje novca, volja za moć i pohvale naši najjači pokretači, a da motivaciju gubimo kada je posao koji obavljamo u raskoraku sa našim sistemom vrednosti i životnim ciljevima. Poznato je takođe da se motivacija smanjuje kada smo tužni ili brižni kao i u slučaju iznenadnih neprijatnih privatnih ili profesionalnih promena. Demotivišu nas i preterana odgovornost, suviše visoki (nedostižni) ciljevi ali i nedostatak bilo kakve odgovornosti.

 

Kako probuditi motivaciju? Pre svega, bilo bi korisno da redovno analiziramo svoj rad i učinak, da preispitamo svoj odnos prema poslu i da iskreno sebi odgovorimo na suštinska pitanja:

 

* Šta mi je u ovom trenutku (danas) najpotrebnije?

 

* Čemu pridajem najveću važnost?

 

* Da li je ono što radim u skladu sa mojim fundamentalnim potrebama i sistemom vrednosti?

 

* Ako radim nešto što me ne zadovoljava ili me čini nesrećnim, šta mogu da uradim da to promenim?

 

Ponekad je dovoljno da napravimo samo malu promenu u načinu rada da bismo povratili entuzijazam i volju za stvaranjem. Takođe, treba imati na umu da su i "prazni" periodi ponekad neophodni da bismo shvatili šta zapravo istinski želimo.

 

Novosti


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.