NESTVARNA SCENA NA AUTOPUTU Jurio više od 100 kilometara na sat kad je vidio kako u autu do njega svi spavaju

Društvenim mrežama kruži snimka na kojoj se vidi kako vozač automobila Tesla, kao i njegov suvozač, čvrsto spavaju dok automobil juri brzinom od oko 100 kilometara na sat.

BUKA portal / 11. Septembar 2019

Čovjek iz drugog automobila koji se vozio istom cestom i snimio taj video kaže da im je nekoliko puta zatrubio kako bi probudio vozača, no njegova je glava i dalje bila naslonjena na prsa te je i dalje spavao, prenosi Huffpost.

Iako Tesla ima sofisticirani autopilot, proizvođači automobila upozoravaju vozače da ipak ostanu budni te da drže ruke na upravljaču.

'Bilo je tako čudno. Mislio sam da vidim kako netko spava na volanu ali nisam bio siguran pa sam ponovno pogledao. Onda sam vidio da vozač definitivno spava. Izgledali su kao da trebaju ići kući i ravno u krevet', rekao je Dakota Randall koji je snimio uspavanog vozača i suvozača u Tesli.

Na Teslinim web stranicama stoji kako je autopilot namjenjen pažljivim vozačima koji imaju ruke na volanu i spremni su preuzeti vožnju u bilo kojem trenutku. Upozoravaju i da autopilot zahtjeva aktivan nadzor vozača i da to ne znači da vozilo samo vozi.

'Mnoge od ovakvih snimki su opasne spačke. Naš sustav neprestano podsjeća vozače da ostanu pažljivi, a upotreba autopilota se zabranjuje kad se ignoriraju upozorenja', upozoravaju iz Tesle.

Randall ipak kaže da mu se ono što je vidio nikako nije činilo kao spačka ili zafrkancija.

Na nadzornoj ploči automobila pojavi se vizualno upozorenje ako vozač makne ruke s volana, a to je upozorenje praćeno i zvučnim signalom.

Oni vozači Tesle koji ta upozorenja zanemaruju, sve su veći problem na cestama.

U posljednjih je nekoliko godina snimljeno više vozača Tesle koji tijekom vožnje spavaju. Prošlog je tjedna tako utvrđeno da se jedan vozač Tesle zabio u vatrogasno vozilo u blizini Los Angelesa upravo zato što mu ruke nisu bile na upravljaču pa nije mogao dovoljno brzo reagirati. Prošle je godine jedna osoba poginula kad se automobil, također na autopilotu, zabio u prepreku na autocesti na sjeveru Kalifornije. Otkriveno je da je samo šest sekundi prije nesreće maknuo ruke s volana.

Jutarnji


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.