Nevidljivi radnici BiH nemaju nikakva prava

<p><strong>Stvarno je vrijeme da se riješi ovaj međunarodni problem, jer mi nemamo nikakva prava. Imamo prava na papiru, ali kad dođemo da ih ostvarimo tu nailazimo na prepreku - rekao je radnik Jošić Milenko.</strong></p>

Maja Isović / 04. Mart 2011

Protestnom šetnjom koja se desila u Banjaluci ukazano je na probleme bh. radnika koji u radili ili još uvijek rade u Republici Sloveniji, kao i na neravnopravnost naših radnika i njihovog položaja u Evropskoj Uniji.

Radnik Jošić Milenko istakao je da su protestovali u Sloveniji i sad su došli u Banjaluku da ukažu na svoje probleme.

"Stvarno je vrijeme da se riješi ovaj međunarodni problem, jer mi nemamo nikakva prava. Imamo prava na papiru, ali kad dođemo da ih ostvarimo tu nailazimo na prepreku. U Sloveniji radim sedam godina, još uvijek sam zaposlen, ali firma nam je u krizi i zbog toga pet mjeseci nisam dobio platu", istakao je Jošić.

On je objasnio da postoji još jedan problem kad je riječ o neplaćanju, a to je da ne mogu ostvariti prava za dobijanja dozvole za stalni boravak iako imaju uslove za to.

"Gdje god dođem trebam da prikažem sredstava za preživljavanje, a ja, kao i moje kolege, jedva preživljavm. Hranimo se preko humanitarnih organizacija i građani Slovenije skupljaju nam priloge u novcu", istakao je on.

Iz organizacije Nevidljivih radnika svijeta rekli su da oni očekuju od vlasti Bosne i Hercegovine i Slovenije maksimalnu saradnju pri rješavanju ovog gorućeg problema.


Radnici i Pokret Nevidljivih radnika svijeta zahtijevaju:

1. Hitnu promjenu Zakona o radu i zapošljavanju stranaca.

2. Promjenu zakonodavstva po kojoj će radnik odmah imati pristup svim uslugama socijalne države.

3. Promjenu zakonodavstva gdje pravo na boravak neće biti vezan uz ugovor o radu

4. Formiranje posebnog državnog fonda preko kojeg će država, koja je zbog svoje politike odgovorna za katastrofalan položaj stranih radnika isplatiti dugove poslodavaca.

5. Države Slovenija i BiH trebaju u sklopu razvojne pomoći BiH za razvoj civilnog društva finansirati sindikalno organizovanje migrantskih radnika.

Organizatori  protestne šetnje su Udruženja UNSA Geto i Oštra Nula iz Banjaluke, zajedno sa organizacijama Nevidljivi radnici svijeta iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

U okviru šetnje učestvovalo je oko pedesetak učesnika.

 

 
Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.