Nikola Špirić na crnoj listi SAD-a zbog korupcije a žele ga u Komisiji za borbu protiv korupcije

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sutrašnjoj sjednici trebao bi usvojiti Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

BUKA / E.P. / 03. Februar 2020


Iz Zastupničkog doma PSBiH rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije trebali bi pratiti Halid Genjac (SDA), Borjana Krišto (HDZ) i Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska).

Što se tiče Doma naroda PSBiH, predloženo je da u ovu komisiju budu izabrani Nikola Špirić (SNSD), Amir Fazlić (SDA) i Bariša Čolak (HDZ). Tačnije, sve parlamentarci iz stranaka koje čine vlast na nivou državnih institucija.

Najzanimljivije u svemu jeste prijedlog da u Komisiju zasjedne Nikola Špririć koji je stavljen na američku tzv. “crnu listu” koja podrazumijeva zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države (SAD).

Podsjećamo, U.S. Department of State je 10. septembra 2018.godine, na osnovu Javne oznake Odjela za državne, vanjske operacije i povezane programe uveo sankcije za Nikolu Špirića i njegovu užu porodicu. Iz same odluke, koja se nalazi na stranici State Department-a, može se vidjeti da se na američku “crnu listu” dospijeva “u slučajevima kada državni sekretar ima kredibilne informacije da su strani službenici bili umješani u značajnu korupciju ili teške povrede ljudskih prava, te individue i najbliži članovi njihove porodice ne ispunjavaju uslove za ulazak u Sjedinjene Države”.

 

 

“Gospodin Špirić je bio umiješan i imao koristi od javne korupcije, uključujući primanje nepropisnih benefita u zamjenu za djelovanje po javnoj funkciji i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao član Predstavničkog doma u Bosni i Hercegovini”, navodi se u odluci State Departmant-a iz 10.9.2018.godine.

Biće zanimljivo pratiti da li će biti reakcije iz ambasade SAD-a povodom prijedloga da u komisiju za prevenciju korupcije zasjedne čovjek kome je zabranjen ulazak u tu zemlju zbog toga što "državni sekretar ima kredibilne informacije da su strani službenici bili umješani u značajnu korupciju ili teške povrede ljudskih prava". 

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.