Nikolas Rimac iz Jajca o svojim nasljednicima: Omladina oko vas može biti primjer nekoga ko uspjeh stavlja kao ideju svakodnevice!

Nakon što su se uspješno izborili 2016. godine protiv “Dvije škole pod jednim krovom” srednjoškolci iz Jajca su svoju borbu proširili i na čitavu BiH.

Sara Velaga / 02. Juli 2019

 

Okupljali su se na mirnim protestima i ispred zgrade Vlade Srednjobosanskog Kantona u Travniku te poručili da ne žele podjele nigdje u državi.

Za svoj rad i aktivizam 2018.godine su dobili nagradu Max van der Stoel, što ih je dodatno motivisalo da ne odustaju od borbe protiv segregacije u školama u Jajcu, ali i u ostatku zemlje. Danas, tri godine nakon početne ideje i borbe, razgovarali smo za Nikolasom Rimcem, koji je danas student filozofskog fakulteta u Sarajevu. Na pitanje gdje su danas inicijatori ove ideje i čime se bave, za BUKU govori:

“Inicijatori su svugdje! Ovisno od razine detalja koju tražite i sa koje faze. U suštini neki su i dalje u potrazi za nečim drugim, neki rade, a neki jednostavno uživaju u sopstvenom životu. Ja pak filozofiram sa svojim imaginarnim i kobajagi pravim prijateljima. Maštam o raznim pitanjima i naravno iznad svega…pohađam filozofski fakultet u Sarajevu.”

On dodaje kako je mnogo naučio iz ovog iskustva, a uvjeren je i da se iz svakog može naučiti, bez obzira je li dobro ili loše. Samo ako sebi dozvolite gledati dio po dio. Ipak, kako dodaje, ovo iskustvo se izdvaja od drugih, a evo i zašto:

“Mogu reći da je ovo iskustvo sigurno jedno od najvećih za mene, jer lanac akcije je i dalje u toku. Nove snage se uzdižu i sa sobom stvaraju još veća iskustva za priču, pamćenje i pokazivanje”, govori Nikolas.

Ističe kako je Jajce “zasad bezbjedno”, ali da postoje i novi planovi za unaprijeđenje tog divnog starog grada kraljeva i kraljica. S obzirom na to da su inicijatori danas većinom dalje od grada i u novim obrazovnim izazovima, nametnulo se pitanje postoje li “nasljednici” ove ideje o pomirenju i jedinstvu grada Jajca?

“Nasljednici su svi oni koji su od inspiracije i volje za akcijom stvorili naviku i potrebu. Da se individua izrazi i kao član zajednice i kao civilizirani mislilac sposoban da brani, čini, sastavlja i spaja sve oko sebe. Sa ponosom mogu reći da upravo omladina koju vidite oko sebe može biti primjer nekoga ko uspjeh stavlja kao ideju svakodnevice”, navodi Nikolas.

O priznanju koje su dobili 2018.godine iskreno govori:

“Nagrada je naravno i dalje u toku pripravnosti jer smo i dalje u procesu analiziranja i procesuiranja. Potrebna nam je i pravna pomoć da vidimo, shvatimo i odlučimo u šta možemo uložiti tu "nagradu". Nažalost nije svaki plan i projekat uspio da se realizira i još žalosnije je što humanitarne pomoći "nisu opcija" kako su nam nadležni rekli”.
Za kraj Nikolas Rimac za BUKU zaključuje: “Još pokušavamo shvatiti šta se za opće dobro može stvoriti. Da li je teško ? DA ! Ali da li je nemoguće ? Ni pod razno”.

Uz ovakve mlade ljude, sigurni smo da je budućnost u dobrim rukama.


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.