Ništa ne opstaje u Dalolu: Vizuelno prelijepa depresija u kojoj ne žive ni najsitniji organizmi (FOTO)

Dalol se nalazi u pustinji Danakil, Afarska depresija u Etiopiji. Na mesti gde se sudaraju tri tektonske ploče, celo ovo područje je veoma nepredvidivo i surovo.

BUKA portal / 03. Decembar 2019

 

 

Bez obzira na nepovoljne uslove, mikroorganizmi uspevaju da opstanu gde god da se pronađu, međutim, istražujući nepogodna mesta za život na zemlji naučnicio su otkrili da postoji mesto od kojeg su "odustali“ čak i uporni mikroorganizmi.

Naučnicu su pojedine oranizme testirali na ekstremno niskim i visokim temperaturama, i uspeli su da prežive, ali u vizuelno prelepom Dalolu ne opstaju, jer je ispunjen sumpornim jamama, otrovnim gasovima i barama s kiselom soli.

 

 

 

Dalol se nalazi u pustinji Danakil, Afarska depresija u Etiopiji. Na mesti gde se sudaraju tri tektonske ploče, celo ovo područje je veoma nepredvidivo i surovo. Za sada se nalazi 100 metara ispod nvoa mora i još uvek tone, ali dok ne bude poplavljeno, piše "the weather network".

 

 

Ovo je jedno od najtoplijih mesta na svetu, zvanično najtoplije nenaseljeno, gde temperatura čak ni zimi nije ispod 45 stepeni Celzijusa,a takođe je i mesto najaktivnijih vulkanskih područja. Unutar kratera nalazi se vruća, slana i kisela voda, ai sam krater je pun soli i otrovnih gasova zbog kojih ni "sveotporni" mikroorganizmi ne mogu da podnesu.

B 92


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.