Nisu štedjeli: Pet najskupljih muzičkih spotova svih vremena

Najskuplji spotovi u historiji još uvek su oni snimljeni '80.-ih i '90.-ih godina, vjerovatno zbog toga što je cijena produkcije niža, pa je danas mnogo lakše snimiti neke ekstravagantne scene.

Buka / 04. August 2017

Zanimljivo je da se na spisku pet najskupljih spotova nalazi samo troje ljudi: Madona, Majkl Džekson i Dženet Džekson. Oni su u spotove mnogo ulagali, ali su od njih napravili dela koja mnogi i danas pokušavaju da kopiraju. 

5. Majkl Džekson: "Black or White" - 7,2 miliona dolara 

Džekson je bio pionir u stvaranju video spotova, a voleo je i da njegovi spotovi budu kratki filmovi. To su i bili. Spot za "Black or White" snimljen je 1991. godine. Originalna verzija traje 11 minuta, a tada je koštao vrtoglavih 4 miliona dolara. Bio je to prvi singl sa albuma "Dangerous" i morao je da ostavi trag. Televizijsku premijeru je imao istovremeno u 11 zemalja sveta, i tada ga je navodno gledalo 500 miliona ljudi.

4. Madona: "Bedtime Story" - 8 miliona 

Singl, kao ni ceo album "Bedtime Stories" nije postigao mnogo veliki uspeh te 1994. godine. Spot je delimično snimljen u futurističkom maniru, Madona je mijenjala izgled nekoliko puta, pa se pojavljuje i kao trudnica iz čijeg stomaka izlaze bele golubice. Koautorka pjesme je bila Bjork, što se čuje u singlu, a njen uticaj može da se vidi i u spotu.

3. Madona: "Die Another Day" - 8,3 miliona 

Za istoimeni Bond film iz 2002. godine, u kome je imala sporednu ulogu, Madona je snimila glavnu pesmu. U spotu se Madona pojavljuje u ulozi Bonda. On obiluje scenama iz filma, ali su neki novi kadrovi snimljeni sa glumcima. Takođe, postoje i scene u kojima se Madona bori sama sa sobom, na šta je verovatno otišlo dosta novca. Tada se radilo o ukupnom iznosu od 6,1 miliona dolara, što danas iznosi oko 8,3 miliona. Iako je neki nazivaju najgorom Bond pesmom ikada, spot je bio nominovan za Gremi.

2. Madona: "Express Yourself" - 9,8 miliona 

Davne 1989. godine ovo je bio najskuplji video ikada snimljen. Madona je bila jedina koja je uspela da potroši pet miliona na jedan spot. Video je režirao Dejvid Finčer, danas slavni reditelj nominovan za Oskara za filmove "Neobičan slučaj Bendžamina Batona" i "Društvena mreža".

1. Majkl Džekson i Dženet Džekson: Scream - 11,2 miliona 

Najskuplji spot svih vremena je spot za pesmu "Scream" Majkla i Dženet Džekson snimljen 1995. godine. Reč je o spotu u kome su brat i sestra u svemirskom brodu, zabavljaju se, ali su istovremeno i ljuti zbog načina na koji ih mediji tretiraju. Raskošna produkcija tada je koštala sedam miliona dolara, dok se, uz inflaciju, ta cena danas kreće oko 11,2 miliona dolara.


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.