Njemačka jača borbu protiv ekstremne desnice, uvodi značajne strukturne promjene

Njemački savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) uvođenjem specijalnih odjela i strukturnim promjenama planira pojačati borbu protiv ekstremne desnice, javljaju njemački mediji.

BUKA portal / 19. August 2019

 

Prema pisanju istraživačkog tima medija WDR, NDR i Sueddeutsche Zeitunga (SZ), BKA se planira zapošljavanjem 400 novih službenika i uvođenjem specijalnog odjela usredotočenog na borbu protiv "kriminala mržnje" pojačano okrenuti borbi protiv ekstremne desnice. 

BKA time reagira na pojačanu opasnost koja prijeti od dijelova ekstremne desnice spremnih na nasilje. 

"Inicijalni događaj je ubojstvo demokršćanskog političara Waltera Luebckea kojeg je u lipnju zbog njegovih liberalnih stavova naspram izbjeglica ustrijelio jedan pripadnik radikalne desnice", javlja istraživački tim pozivajući se na interne spise BKA-a.

Motiv i napad na Novom Zelandu

Daljnji motiv je bio i napad na muslimane na Novom Zelandu, što je za BKA dokaz o pogoršanoj sigurnosnoj situaciji na desnom spektru. 

Osnovni cilj uvođenja dodatnih odjela i osoblja je "pojačanje istražnog pritiska", što bi trebalo spriječiti napade s ekstremne desnice. Atentator na političara Luebckea je mjesecima prije svoje djelo najavljivao na socijalnim mrežama, ali je to otkriveno tek nakon atentata. 

"Cilj je pravovremeno otkrivanje mreža i poboljšanje razmjene informacija na nacionalnom i međunarodnom planu, kako je to već slučaj kada je u pitanju praćenje islamskog ekstremizma", navodi se.

Između ostalog se planira i uvođenje zakona koji bi internetske kompanije obvezao na dulje pohranjivanje podataka, što bi olakšalo istragu. Trenutno u Njemačkoj ne postoji političko suglasje oko ovog pitanja. 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.