Njemačke gimnastičarke odjećom se bore protiv seksualizacije ovog sporta

"Željele smo pokazati da svaka žena, svako, treba da odluči šta će obući", kazala je Elisabeth Seitz, koja će se takmičiti na svojim trećim Igrama.

BUKA portal / 23. Juli 2021

Foto: Ilustracija

 

Njemačke gimnastičarke će odabrati da li žele da nose odjeću koja im prekriva cijelo tijelo na kvalifikacijama u nedjelju na Olimpijskim igrama u Tokiju, nakon što su dobile podršku što su nosile takva odijela u prošlosti u znak otpora protiv seksualizacije ovog sporta.

Njemački tim nosio je odijela iz jednog dijela – kombinaciju trikoa i helanki do gležnja – na treningu u četvrtak,  a rekle su da bi mogle odabrati da ova odjela nose i na samom takmičenju.

"Željele smo pokazati da svaka žena, svako, treba da odluči šta će obući", kazala je Elisabeth Seitz, koja će se takmičiti na svojim trećim Igrama.

U posljednje vrijeme svijet sporta potresli su mnogobrojni slučajevi fizičkog i seksualnog nasilja, što je dovelo do preispitivanja pravila i uvođenja novih bezbjednosnih protokola kako bi se zaštitili sportisti.

Njemački tim nosio je odijela koja pokrivaju cijelo tijelo i na Evropskom prvenstvu u aprilu, što su pozdravile mnoge druge gimnastičarke.

"To ne znači da više nikad ne želimo da nosimo uobičajeni triko," kazala je 27-godišnja Seitz. "To je odluka za svaki dan, u zavisnosti od toga kako se osjećamo i šta želimo. Na dan takmičenja ćemo odlučiti šta ćemo obući", prenosi Reuters.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.