Nobel za fiziku dobila tri naučnika zbog važnih otkrića o Svemiru

Trojica naučnika, James Peebles, Michel Mayor i Didier Queloz su u Stockholmu proglašeni dobitnicima Nobelove nagrade za fiziku za 2019. za "revolucionarna" otkrića o svemiru.

BUKA portal / 08. Oktobar 2019

 

Dodijeljena im je zajednička nagrada za rad i otkrića na evoluciji svemira i otkrivanju egzoplaneta koji kruži oko zvijezde sunčeva tipa.

Peeblesu, umirovljenom profesoru s Princetona, pripada polovina novčane nagrade u iznosu od devet milijuna švedskih kruna, a dvojica švicarskih astrofizičara i profesora na ženevskom sveučilištu Michel Mayor i Queloz podijeliće drugu polovicu.

"Ovogodišnji laureati izmijenili su naša saznanja o svemiru", stoji u saopštenju Švedske kraljevske akademije znanosti

"Dok su teorijska otkrića Jamesa Peeblesa pridonijela našem razumijevanju o tomu na koji se način svemir razvijao nakon Velikog praska, Michel Mayor i Didier Queloz istraživali su naše svemirsko susjedstvo u potrazi za nepoznatim planetama. Njihova otkrića zauvijek su promijenila naša poimanja svijeta", kaže se u obrazloženju.

Pokretačka snaga mladim znanstvenicima treba biti ljubav prema znanosti, a ne traganje za nagradama, rekao je Peebles novinarima nakon što je doznao da je osvojio Nobela.

Ovogodišnja proglašenja dobitnika Nobela počela su juče objavom laureata za medicinu. Medicina je prva Nobelova nagrada koja se dodjeljuje svake godine u Stockholmu.

Američki naučnici William Kaelin i Gregg Semenza te Britanac Peter Ratcliffe ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagradu za fiziologiju ili medicinu za 2019, za istraživanja o prilagodbi stanica na promjenjivu opskrbu kisikom, što omogućuje borbu protiv raka i anemije

U srijedu će biti poznati dobitnici za hemiju, a u četvrtak za književnost. U petak će u Oslu objaviti dobitnika nagrade za mir. U ponedjeljak će ponovo u Stockholmu proglasiti dobitnika za ekonomiju.

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.