Nobelova nagrada za hemiju naučnicima koji su razvili litij-ionske baterije

Sutra će biti objavljena dva dobitnika Nobelove nagrade za književnost nakon čega će u petak biti objavljena dobitnica nagrade za mir, a u ponedjeljak za ekonomiju.

Večernji.hr / 09. Oktobar 2019

printscreen

Dodijeljene su Nobelove nagrade za hemiju za 2019. godinu. Dobitnici su John Goodenough, Stanley Whittingham i Akira Yoshino za razvoj litij-ionskih baterija. Prošle godine ovu nagradu primili su Amerikanci Frances H. Arnold , George P. Smith i Britanac Gregory P. Winter zbog doprinosa razvoju zelene hemijske industrije.

Trojica naučnika, James Peebles, Michel Mayor i Didier Queloz u utorak su u Stockholmu proglašeni dobitnicima Nobelove nagrade za fiziku zbog "revolucionarnih" otkrića o svemiru. Američki naučnici William Kaelin i Gregg Semenza te Britanac Peter Ratcliffe prije toga su u ponedjeljak primili nagradu za fiziologiju ili medicinu, i to za istraživanja o prilagodbi stanica na promjenjivu opskrbu kisikom, što omogućuje borbu protiv raka i anemije.

Sutra će biti objavljena dva dobitnika Nobelove nagrade za književnost, jer ih prošle godine nisu dodijelili zbog skandala, nakon čega će u petak biti objavljena dobitnica nagrade za mir, a u ponedjeljak za ekonomiju.

 

 

Večernji.hr


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.