Norveška će pomoći BiH sa 1,2 miliona KM!

Ambasadorica Norveške je sve obradovala viješću da je njena vlada odobrila novčanu tranšu od 7,5 miliona norveških kruna (1,2 miliona KM) za pomoć BiH te će sredstva biti operativna uz posredstvo ureda UNDP-ja u BiH.

BUKA portal / 26. Mart 2020

 

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković održala je sastanak sa 75 ambasadora i šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH, te im se zhvalila na ukazanoj podršci vlastima u BiH u savladavanju izazova trenutne krize.

Upoznala ih je o najvažnijim zaključcima i odlukama koje je usvojilo Vijeće ministara BiH na 6. sjednici. Pojasnila je kako i u kojem domenu se neke od odluka mogu odnositi na strane državljane koji borave u BiH ili na sve one koji imaju neki objektivni interes da dođu u našu zemlju u ovom kriznom periodu.

Turković je obavijestila sve prisutne o usvojenoj odluci o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom saobraćaju za promet putnika u Bosni i Hercegovini, koji stupa na snagu u 6:00 ujutro 30. marta 2020. Aerodromi će i dalje funkcionisati, ali samo za cargo promet i dobavljanje neophodne opreme i robe. U tom kontekstu se kratko osvrnula i na mjere za olakšavanje prometa vitalnih proizvoda usljed krize uzrokovane koronavirusom.

Turković je govorila i o odluci o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu i odgovarala na pitanja ambasadora.

Prisutnima se obratila novoimenovana predstavnica Vijeća Evrope u BiH, specijalni predstavnik EU u BiH koji je obavijestio prisutne da je EU izdvojila 7,5 miliona eura za ublažavanje posljedice krize u BiH.

Ambasador Italije je postavio nekoliko pitanja vezanih za privremene restrikcije ulaska u BiH te tražio konkretne odgovore na pitanja vezana za karantin i obaveze stranih državljana prilikom ulaska u BiH. Turković ga je informisala da MVP aktivno radi na organizovanju charter leta za repatrijaciju BiH državljana koji se nalaze u Italiji.

Nakon toga su se obratile ambasadorice Bugarske i Slovenije specifičnim pitanjima vezanim za obaveze diplomata i diplomatskog osoblja u BiH naspram ograničenja kretanja koje su im postavile entitetske vlasti. Turković je pojasnila da su ove mjere restrikcije nužne i neophodne, te pozvala sve prisutne na razumijevanje i uvažavanje konteksta u kojem se svi nalazimo.

Ambasadorica Norveške je sve obradovala viješću da je njena vlada odobrila novčanu tranšu od 7,5 miliona norveških kruna (1,2 miliona KM) za pomoć BiH te će sredstva biti operativna uz posredstvo ureda UNDP-ja u BiH.

Razgovor su zaključile ambasadorice Austrije i Švicarske komentarima o neophodnosti zajedničkog i koordinisanog djelovanja u suzbijanju posljedica krize. A kako je saopšteno iz MVP-a BiH, pomoć je najavljena i iz Azerbejdžana.

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.