NOVA FAZA OBNOVE KASTELA: Za obnovu južnih bedema tvrđave 120.000 KM. Uz rekonstrukciju nastvaljaju se i istraživanja

U Banjaluci je danas počela rekonstrukcija južnog bedema tvrđave Kastel, u koju će biti uloženo oko 120.000 KM iz budžeta grada.

Maja Isović Dobrijević / 15. August 2019

Foto: BUKA

 

Arheologinja Muzeja Republike Srpske Ivana Pandžić rekla je da obnova tvrđave Kastel predstavlja značajan turistički potencijal, imajući u vidu da je sama tvrđava smještena u centru grada.

"Kastel je izgrađen na rimskim temeljima u jednom dijelu, što znači da od ranije postoji određen oblik fortifikacija, odnosno utvrđenje. Paralelno sa rekonstrukcijom, nastavljamo i naša istraživanja ove lokacije", rekla je Pandžić Ivana.

Ona je rekla da je cilj da se tvrđava zaštiti od daljeg propadanja, ali da se prilikom rekonstrukcije ispoštuju svi arhitektonski i istorijski podaci o tome kako je tvrđava izgledala u originalu, te da se zadrži izgled najpribližniji onom kakav je nekada imala.

 

Foto: Grad Banjaluka

 

Gradonačelnik Banjaluke Igro Radojičić rekao je da grad svake godine postepeno ulaže u obnovu ove tvrđave, te da su do sada urađene dvije kule.

"Sada se radi obnova zidina, ograda pored staza, zatim bravarski, zidarski i tesarski radovi", rekao je Radojičić novinarima nakon posjete ovom dijelu tvrđave.

On je dodao da je cilj da se u naredna tri mjeseca završi obnova ovog segmenta tvrđave, a izvođač radova je firma "Koto".

 

Foto: BUKA

 

Tvrđava Kastel je samo srce Banjaluke, zapravo, po njoj je ovaj grad i dobio ime, jer se tvrđava zvala Castel nostro Bagna Luca, što se precizno navodi u dokumentima iz 1525. godine. Ova više vijekova stara tvrđava, koja se nalazi u starom jezgru Banjaluke, jedan je od rijetkih tragova minulog vremena koji nije ljudskom rukom uništen ili 'modernizovan'.

Arheolozi su utvrdili da počeci razvoja naselja na mjestu današnjeg Kastela potiču još  iz paleolitskog doba, na šta upućuju nalazi kamenog oruđa i oružja. U Registru kulturnih dobara, Kastel je, rješenjem Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa BiH iz 1950. godine, dobio status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Ako stavimo po strani istorijski i kulturni značaj, Kastel čuva uspomene većine građana koji su odrasli na njemu, svakodnevno šetali, pa čak i zaljubljivali. Nažalost, dijelovi tvrđave i dalje zbog nemarnosti propadaju. Prije sedam godina počela je rekonstrukcija dijelova Kastela, a to se nastavlja i dalje.

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.