Nove cijene: Svi detalji o poskupljenju struje u RS!

Mnogi građani su nam se žalili na odluku o povećanju cijene struje u RS koja je na snagu stupila od 1. maja.

Maja Isović / 08. Maj 2016

Jedan Banjalučanin nam je rekao da i ovako jedva spaja kraj sa krajem i da nije siguran kako će moći da plaća sve račune koje mu stižu.

“Teška je situacija, jedva imam za osnove režiju i hranu. Čini mi se da oni koji donose ovakve odluke ne razmišljaju o ljudima koji žive gotovo na rubu, mi jedva preživljavamo, to je činjenica”, kaže ovaj Banjalučanin koji nas je zamolio da ostane anoniman.

Podsjetimo da je cijena električne energije u Republici Srpskoj od 1. maja u prosjeku skuplja za 4,9 odsto, dok će za domaćinstva cijena biti veća za 5,4 odsto, odluka je Regulatore komisije za energetiku Republike Srpske. Detaljno obrazloženje Regulatore komisije za energetiku Republike Srpske o povećanju cijene struje možete pročitati OVDJE

Iz Elektrokrajine a.d. Banjaluka rekli su nam da je nove tarifne stavove električne energije, donijela Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, nakon što je djelomično uvažila zahtjeve za promjenu tarifnih stavova koje je podnijelo 10 proizvodnih i distributivnih preduzeća iz sistema „Elektroprivrede Republike Srpske“.

“ZP „’Elektrokrajina’ a.d. Banja Luka je, poput drugih elektrodistributivnih preduzeća, podnijela zahtjev za utvrđivanje novih tarifnih stavova koje smo obrazložili objektivnim povećanjem troškova preduzeća nastalih u periodu primjene dosadašnjih tarifa, počev od povećanih troškova amortizacije, efekata povrata na kapital sa porezom, do povećanja troškova dostave računa putem

‘Pošta Srpske’. Regulatorna komisija za energetiku RS je djelimično uvažila zahtjeve ‘Elektrokrajine’, kao i drugih elektrodistributivnih preduzeća”, rekao je za BUKU portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov.

 

 

Klincov kaže da će nova prosječna cijena električne energije za domaćinstva u RS biti veća za 5,4 odsto u odnosu na dosadašnju, a za kategoriju „ostala potrošnja“ (pravna lica) biće veća za 3,4 odsto.

“Prema računici Regulatora, prosječni račun domaćinstava biće uvećan za dvije KM mjesečno, odnosno 25 KM godišnje. Uprkos tom povećanju, cijena el.energije u Republici Srpskoj ostaje najniža u Evropi”, ističe Klincov.

On napominje da je dosadašnja cijena električne energije bila na snazi duže od šest godina (od 01.01.2010. do 30.04.2016. god), sa sigurnošću se može reći da se nove tarife neće mijenjati u skorijem periodu, pogotovo ne u toku 2016. godine.

Kada je riječ o usmjeravanju novca od povećanja cijene struje Klincov kaže da će ZP „Elektrokrajina“ a.d. Banjaluka sredstva od naplate električne energije usmjeravati u namjenske potrebe, prije svega u nastavak investicija u sanaciju i izgradnju distributivne mreže, kao i za druge troškove koji su navedeni u našem zahtjevu prema Regulatoru.

Kada je riječ o naplati računa za struju iz Elektrokrajine Banjaluka kažu da kupci iz kategorije domaćinstava uglavnom redovno izmiruju svoje obaveze za utrošenu električnu energiju.

“Kod manjeg broja domaćinstava koja imaju dospjele dugove provodimo sve mjere naplate predviđene Zakonom o električnoj energiji i Opštim uslovima za isporuku i snabdijevanje električnom energijom”, rekao je na kraju Klincov.
Iako poskupljenje struje nije obradovale građane, svi mogu očekivati veće račune od naredne naplate električne energije.

 

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.