Novi detalji Bryantove smrti: Problem nije bio u kvaru motora

PREMA najnovijem izvještaju američkog Državnog odbora za prometnu sigurnost (NTSB), pad helikoptera u kojem je poginula košarkaška legenda Kobe Bryant nije uzrokovao kvar motora.

BUKA portal / 08. Februar 2020

Bryant, njegova 13-godišnja kći Gianna i ostali putnici poginuli su 26. januara u Kaliforniji kada se helikopter pri lošim vremenskim uslovima zabio u obronke, a zatim srušio.

Svjedok događaja rekao je NTSB-u da je helikopter nekoliko sekundi prije nesreće letio naprijed i prema dolje. Istraga NTSB-ja je u toku, piše ESPN

Podsjećamo, prije nekih sedam dana saznalo se kako kompanija koja je bila vlasnik helikoptera Sikorsky S-76B nije imala dozvolu za vizualno letenje u specijalnim uslovima. Vizualno letenje (VFR, eng. Visual Flight Rules) skup je avio propisa po kojima pilot upravlja avionom koristeći vanjske orijentire, ne oslanjajući se na instrumente. Iako je pilot Ara Zobayan od kontrole dobio odobrenje za specijalno vizualno letenje (SFVR), nije imao zakonske ovlasti za takav način leta jer avio kompanija čiji je bio helikopter nije imala dozvolu za izvođenje SVFR-a.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.