Novi koronavirus do sada je napravio više od 6000 mutacija! Na neke je uticao čovjek

Istraživanja ukazuju na to da se mutacije SARS-Cov 2, virusa koji uzrokuje COVID-19, ne događaju slučajno.

BUKA portal / 28. Juli 2020

 

 Mutacije su uobičajen fenomen u genetici organizama - neke im donose evolucijske prednosti, neke djeluju negativno na organizme, a neke mutacije nemaju nikakvog učinka, stoga ne iznenađuje činjenica da stručnjaci istražuju upravo SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19 bolest te na koji način može mutirati.

Nakon analize više od 15 tisuća genoma SARS-CoV-2, otkriveno je više od 6 tisuća mutacija, međutim neke od njih nisu se dogodile nasumično. Stručnjaci vjeruju kako je mutacije u genomu virusa uzrokovao ljudski protein APOBEC što ne iznenađuje jer je protein APOBEC poznat po tome da utječe na genetski kod virusa koji zaraze ljudske stanice.

 Više o tom otkriću objavljeno je u časopisu Molecular Biology and Evolution. "Pregledao sam mutacijske kombinacije za mnoge organizme i sve pokazuju određene sklonosti, međutim nikada nisam vidio snažnu i čudnu reakciju poput ove", izjavio je u priopćenju Laurence Hurst, profesor evolucijske genetike na Odjelu za biologiju i biokemiju na svučilištu Bath i ravnatelj Centra za evoluciju Milner, prenosi BBC.  

Kako dolazi do mutacija?

Genetski kod većine virusa temeljen je isključivo na RNA, odnosno ribonukleinskoj kiselini, a ne na DNA. RNA se sastoji od 4 nukleobaze, gvanina (G), adenina (A), citozina (C) i uracila (U), a mutacije nastaju kad neka od tih nukleobaza promijeni svoje mjesto te na taj način dođe do mijenjanja strukture organizma.

Znanstvenici su otkrili kako je uracil skloniji mutacijama, posebno na mjestima gdje se te neukleobaze nalaze jedna pored druge.

Znanstvenici tvrde da je mogući krivac za to upravo protein APOBEC koji povećava količinu uracila u genetskom kodu virusa što proizvodi verzije koje ne prežive, a koje se ne vide u uzorku.

U suštini, daljnja istraživanja o verzijama virusa koje prežive mogu se iskoristiti za kreiranje cjepiva, odnosno lijeka za koronavirus.

Vijesti.hr


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.